Ποιες θα είναι οι μειώσεις σε μεταφορές, εστίαση και σινεμά από 1η Ιουνίου
ΦΠΑ

Ποιες θα είναι οι μειώσεις σε μεταφορές, εστίαση και σινεμά από 1η Ιουνίου

Μειώσεις στις τιμές εισιτηρίων σε ακτοπλοϊκά, αεροπορικά, ΚΤΕΛ και μέσα μαζικής μεταφοράς, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στις τιμές αγοράς ροφημάτων (καφέ, αναψυκτικά) θα επέλθουν από την 1η Ιουνίου, οπότε τίθεται σε ισχύ η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% σήμερα.

Αναλυτικότερα, από την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% για τα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον σερβιριζόμενο καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και τα τουριστικά πακέτα, όπου μέχρι σήμερα το 80% της αξίας του επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 13% και το 20% με 24% και πλέον για το τετράμηνο η αναλογία αλλάζει σε 90% με 13% και 10% με 24%, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα το κόστος του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς να πάει στο 1,3 ευρώ από 1,4 ευρώ σήμερα. Ανάλογα, περίπου κατά 10% θα αναμένεται να μειωθεί και το κόστος της κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα κοστίζουν τουλάχιστον λιγότερο κατά 13% από την 1η Ιουνίου και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ αναπροσαρμογές τιμών έχουν περιθώριο να κάνουν και οι αεροπορικές εταιρείες. Αντίστοιχη μείωση αναμένεται και στις τιμές εισιτηρίων στα Υπεραστικά Λεωφορεία.

Τα εισιτήρια στον κινηματογράφο θα μειωθούν στα 6,5 ευρώ από 7 ευρώ σήμερα, ενώ τουλάχιστον κατά 13% θα μειωθεί και η τιμή του καφέ, των σερβιριζόμενων ροφημάτων, στα αναψυκτικά, στα ροφήματα σοκολάτας και στα βότανα. 

Τέλος, σχετικά μειωμένα θα είναι και τα πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία, καθώς ισχύουν κλιμακωτές αυξήσεις του ΦΠΑ επί της τιμής του πακέτου και επομένως οι μειώσεις αναμένεται να είναι σχετικά μικρότερες από τις υπόλοιπες μεταφορικές και τουριστικές υπηρεσίες.