Ποια είναι η πρωτοπόρα startup που εξαγόρασε η Μυτιληναίος

Ποια είναι η πρωτοπόρα startup που εξαγόρασε η Μυτιληναίος

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μολονότι στην Ελλάδα (αλλά και στο εξωτερικό) είθισται να έχουμε συνδέσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις, πιο γνωστές ως startups με το χώρο του διαδικτύου, των μοντέρνων πλατφορμών και των... μοδάτων υπηρεσιών μέσω κινητού που εξαγοράζονται από διεθνή funds, όμως πετυχημένες επιχειρηματικές ιδέες, πρωτότυπες και καινοτόμες υπάρχουν και σε άλλους χώρους, λιγότερο... glamorous.

Χθες λοιπόν, αίσθηση έκανε στην αγορά η ανακοίνωση της εξαγοράς του 60% της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας Zeologic από τον όμιλο Μυτιληναίου. 

Η Zeologic είναι μια νεοφυή ελληνική επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2014 και ήδη έχει επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της, που είναι οι καινοτόμες λύσεις στην επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων. Με λίγα λόγια, λύνει με.... πράσινο τρόπο, προβλήματα αποβλήτων.

Αυτό το επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας τη διεθνώς κατοχυρωμένη τεχνολογία με βάση την γεωχημική διεργασία (Geochemical Active Clay Sedimentation - GACS) για την επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων.

Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία βοηθά μεγάλες βιομηχανίες που λόγω της δραστηριότητάς τους έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο, να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, επιδεικνύοντας επιτυχημένες εφαρμογές και προσφέροντας ανταγωνιστικές λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών αποβλήτων.

Η τεχνολογία GACS έχει εφαρμογές σε πλήθος περιβαλλοντικών ζητημάτων όπως ενδεικτικά σε απόβλητα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, της εξορυκτικής δραστηριότητας, της ναυτιλίας, καθώς και των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων.

zeologic

Οι στόχοι της στρατηγικής συνεργασίας

Η στρατηγική της συνεργασία με τη Μυτιληναίος θα δώσει ώθηση στις εργασίες της Zeologic ώστε να διεισδύσει σε νέες αγορές, σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να αναπτύξει τις καινοτόμες τεχνολογίες της σε νέες εφαρμογές.

Ταυτόχρονα, μέσω της εξειδίκευσης της Zeologic, η Μυτιληναίος και ειδικότερα ο Τομέας Έργων EPC και Υποδομών μπορούν να επεκτείνουν περαιτέρω την δραστηριότητά τους στον τομέα των Περιβαλλοντικών Έργων και της κυκλικής οικονομίας.

Ο όμιλος Μυτιληναίος λοιπόν μπαίνει δυναμικά στον τομέα της επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων με ανταγωνιστικές και καινοτόμες λύσεις, ενώ επεκτείνεται σε νέες αγορές με την παροχή λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η Zeologic κατέχει τα απαραίτητα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τα οποία αποτελούν την βάση για την τεχνολογία GACS και τα οποία έχουν αναπτυχθεί από τον ιδρυτή της εταιρείας, ο οποίος και παραμένει μέτοχος με μειοψηφικό ποσοστό. Το συνολικό τίμημα θα ανέλθει σε 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε βάθος τριετίας και στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων κερδοφορίας.

zeologic 2

Τι ακριβώς κάνει η Zeologic

Η Zeologic δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη ελληνικών και ελβετικών κεφαλαίων, έχοντας ήδη αναλάβει σημαντικά και απαιτητικά έργα προστασίας του περιβάλλοντος και στο εξωτερικό (στην Αφρική, στην Κεντρική Ευρώπη κ.α).

Η επιχείρηση έχει εξειδίκευση στην διαχείριση πολύ δύσκολης και απαιτητικής μόλυνσης, που μπορεί να προέρχεται από μεταλλεία, από ρυπογόνες βιομηχανίες, ελαιοτριβεία κ.ο.κ.

Εφαρμόζει σε αποκλειστικότητα την καινοτόμο γεωχημική μέθοδο GACS, πιστοποιημένη με δύο αντίστοιχες ελληνικές πατέντες και παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας ενός ευρύτατου φάσματος αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, δίνοντας άμεση λύση σε ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων.

Η επιτυχία της μεθόδου GACS στηρίζεται στις αρχές της νανομηχανικής, επιτυγχάνοντας επεξεργασία του ρυπαντικού φορτίου σε επίπεδο νανοκλίμακας. Βασίζεται, στην εξειδικευμένη χρήση γεωπολυμερών υλικών υψηλής προσροφητικής ικανότητας και απολύτως φιλικών προς το περιβάλλον. Φυσικά, εφαρμόζεται εξειδικευμένη προσέγγιση ανά περίπτωση, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ρύπου.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η εφαρμογή της μεθόδου σε όλο το φάσμα των αποβλήτων, υγρών και στερεών, επικινδύνων και μη.

Μερικά από τα προβλήματα που αναλαμβάνει να λύσει η Zeologic είναι:

Ο καθαρισμός επιβαρυμένου νερού οποιασδήποτε πηγής προελεύσεως (γεωτρήσεις, ποτάμια κ.λπ.) και ο μετασχηματισμός του σε νερό ποιότητας ποσίμου.

Η αδρανοποίηση της λυματολάσπης, όπως και επιβαρυμένων λασπών οργανικής και ανόργανης φόρτισης, από οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα. Στην περίπτωση λάσπης οργανικής προέλευσης, η επεξεργασία καθιστά υλοποιήσιμη την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού ή οργανοχημικού λιπάσματος, με προφανή οικονομικά αλλά και κοινωνικά πλεονεκτήματα.

Η επεξεργασία των παραγόμενων στραγγιδίων από Χ.Υ.Τ.Α.

Η αποκατάσταση επιβαρυμένων εδαφών από οποιαδήποτε προηγούμενη βιομηχανική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του επιπέδου ρύπανσης που έχει υποστεί.

Η επεξεργασία αποβλήτων προερχόμενων από τη λειτουργία ορυχείων, μεταλλείων και συναφών δραστηριοτήτων

Η επεξεργασία αποβλήτων υψηλής επιβάρυνσης, προερχόμενα από σωρεία δραστηριοτήτων όπως η παραγωγή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ελαιοτριβείων, σφαγείων, γαλακτοκομία/τυροκομία, βυρσοδεψείων, παραγωγή και επεξεργασία πετρελαιοειδών, επεξεργασία μετάλλων κ.ο.κ.

Η βελτιστοποίηση της λειτουργίας υφιστάμενων βιολογικών μονάδων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ώστε να παρακαμφθούν καίρια ζητήματα, όπως περιπτώσεις ασταθούς λειτουργίας, οσμών και παραγωγής επιβαρυμένης λυματολάσπης.

zeologic 3

Κατασκευασμένα έργα

1. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μονάδας βαφής αλουμινίου, Alumil A.E., Κιλκίς
2. Μονάδα επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων, Ξενοδοχείο «Φιλοξένεια», 300 κλινών, Ψακούδια Χαλκιδικής
3. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων τυροκομείου, Βαλμάς Ο.Ε. Παλαιόχωρα Χαλκιδικής
4. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης αλιευμάτων, Λαζαρίδης Ο.Ε., Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης
5. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης βρώσιμης ελιάς, Olivellas A.E., Γερακινή Χαλκιδικής
6. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης βρώσιμης ελιάς, Χούτας – Μαρδάς – Athos Olives, Ορμύλια Χαλκιδικής
7. Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μεταποίησης βρώσιμης ελιάς, Βίγλια ΑΕΒΕ, Πολύγυρος Χαλκιδικής.

Πιστοποιήσεις

Η Zeologic μέσα στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των έργων που αναλαμβάνει, εφαρμόζει ένα Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015 για τη μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων και την επεξεργασία υγρών αποβλήτων.