Πίσω από Αλβανία και Ιράν η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Πίσω από Αλβανία και Ιράν η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Ακόμη μία θέση έχασε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Στην ετήσια έκθεσή του για το 2017 - 2018 το World Economic Forum κατατάσσει τη χώρα μας στις 87η θέση από την 86η που είχε το προηγούμενο έτος σε σύνολο 137 χωρών.

To μέγεθος της υστέρησης της Ελλάδας σε όρους ανταγωνιστικότητας αποδεικνύεται ότι βρίσκεται πίσω από από το Ιράν (69η θέση), την Αλβανία (75η θέση) και το Τατζικιστάν (79η θέση). Η χώρα μας βρίσκεται μόλις μία θέση μπροστά από το Νεπάλ, μια χώρα όπου η διείσδυση των σταθερών τηλεφωνικών γραμμών φτάνει μόλις στο 9,37% του πληθυσμού!

Μεγάλα «αγκάθια» για την ανταγωνιστικότητα αναδεικνύονται οι υψηλοί φόροι, η γραφειοκρατία, το φορολογικό σύστημα, η ευμεταβλητότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η πολιτική αστάθεια, η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η διαφθορά καθώς και η ανεπάρκεια υποδομών. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα μας είναι παγκόσμιος ουραγός στην επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για επενδύσεις, ενώ καταλαμβάνει την 115η θέση όσον αφορά τις επιπτώσεις των κρατικών κανονισμών στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

Οι αναλυτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εκτιμούν ότι πάνω από το 50% των κερδών μίας επιχείρησης καταλήγουν σε φόρους.

Ανάλογα κακές είναι οι επιδόσεις στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, όπου η χώρα μας είναι προτελευταία στο κατά πόσον η φορολόγηση επηρεάζει τη βούληση για απασχόληση και στην τελευταία εικοσάδα όσον αφορά στη δυνατότητα να προσελκύει και να συγκρατεί ταλαντούχους εργαζόμενους.

Η έκθεση φανερώνει και το μέγεθος του προβλήματος του χρέους, καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, την 136η, όσον αφορά τον όγκο του χρέους έναντι του ΑΕΠ.

Παγκόσμια οικονομία

Για την παγκόσμια οικονομία το World Economic Forum υποστηρίζει ότι διανύει μία αρκετά βελτιωμένη περίοδο, μετά από περίπου 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για το 2017.

Αν και, όπως υποστηρίζει, ο σταθερός ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, εντούτοις κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τους πολιτικούς, τονίζοντας πως θα πρέπει να εξετάζουν περισσότερο διεξοδικά τις πολιτικές τους, δεδομένου ότι η περίοδος που διανύουμε δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς κυριαρχούν οι έντονες γεωπολιτικές ανησυχίες και η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, την πρώτη θέση κατέχει η Ελβετία, ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, η Ολλανδία και η Γερμανία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν το Χογκ Κογκ, η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και τέλος η Φινλανδία.