Πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική από ΟΤΕ

Πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική από ΟΤΕ

Της Μαίρης Βενέτη

Ο  ΟTE ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά τη συνεδρίαση της 18ης Ιανουαρίου 2018, την πολιτική αμοιβών προς τους Μετόχους.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός, «οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η σταδιακή βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών της, καθώς και οι σταθερές επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Εταιρείας υποστηρίζουν την υιοθέτηση μιας μεσοπρόθεσμης Πολιτικής Αμοιβών προς τους Μετόχους...

Με την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνουν σταθερά, η Εταιρεία προτίθεται μεσοπρόθεσμα να καταβάλει στους μετόχους της, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, τις ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγονται κάθε χρόνο, έχοντας ενσωματώσει τις εξαγορές φάσματος και τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Για το 2018 αλλά και μεσοπρόθεσμα, ο στόχος για τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών βρίσκεται περίπου στο 65% και 35% αντίστοιχα.»

Από την ανακοίνωση του ομίλου και τον επιμερισμό των ποσών, προκύπτει πως το μέρισμα, που θα ανακοινωθεί μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου στις 22 Φεβρουαρίου, θα κινείται κοντά στα 170 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή αντιδράει με άνοδο πέριξ του 3%, ενώ πολλοί άρχισαν να μιλούν με συμπαθέστερα λόγια για αρκετές εκθέσεις αναλυτών που εδώ και καιρό ενστερνίζονται την άποψη ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη.

Προσωπικά θα συμφωνήσω στο ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη κεφαλαιοποίηση, όπως άλλωστε και όλος ο ευρωπαϊκός κλάδος τηλεπικοινωνιών.

Υπόψιν ότι ο ΟΤΕ έχει έναν εξαιρετικό δείκτη net debt/ebitda(2017) στο 0,42, πολύ χαμηλότερο από της Deutsche Telecom ή της Orange (2,8 και 2,2 αντίστοιχα).

Επιπλέον ο δείκτης EV/EBITDA για το 2018 είναι στο 4,49 με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στο 6,3.

Και επειδή πάντα εκτιμώ τους τίτλους με ορατή αύξηση του κύκλου εργασιών μπροστά, να προσθέσω το εξής: Η τακτική της μητρικής που ακολουθείται και από τον ΟΤΕ, στην επένδυση πάνω στην κατασκευή δικτύου οπτικών ινών, δίνει εξαιρετικά περιθώρια ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΠΑ, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή στη χρήση δεδομένων είναι στα 0,4 GB μηνιαίως/κάτοικο και ο στόχος είναι μέχρι το 2021 να προσεγγίσει το μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι στα 6GB.

 

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.