Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, 17:46

-A +A

Περισσότερες από 93.000 κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τις αρχές τους έτους

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018, 17:46
Περισσότερες από 93.000 κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τις αρχές τους έτους
-A +A

Στα 5,57 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, στα στατιστικά δεν περιλαμβάνονται στοιχεία που να διαπιστώνεται εάν στα τέλη Ιουλίου καταβλήθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος κανονικά.

Την ίδια στιγμή ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρεί σε καθημερινή βάση σε 500 περίπου κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου ωστόσο, βρίσκει άδειους λογαριασμούς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη αρχή Δημοσίων Εσόδων, 3.933.628 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 101,7 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μήνα με το μήνα αυξάνεται καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας απλήρωτους τους φόρους που του αναλογούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 101,7  δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 5,57  δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Από τα 5,57 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονται στα 4,9 δισ. ευρώ οι οποίοι φούσκωσαν κατά 300 περίπου εκατ. ευρώ συγκριτικά με το εξάμηνο του έτους.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.933.628. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.742.903 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 1.143.308 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Μόνο τον Ιούνιο  έγιναν 6.073 κατασχέσεις.

Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα