Περισσότερες από 30.000 αιτήσεις ημερησίως στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Περισσότερες από 30.000 αιτήσεις ημερησίως στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ανεβάζουν στροφές οι οφειλέτες του Δημοσίου και σπεύδουν στο παρά πέντε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων που λήγει την προσεχή Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε καθημερινή βάση υποβάλλονται περίπου 30.000 αιτήσεις με τον αριθμό των οφειλετών που εντάσσονται να ξεπερνά τις 400.000 και τα χρέη που ρυθμίζονται σε έως 120 δόσεις να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ (κεφάλαιο και προσαυξήσεις). Οι νέες εντάξεις, δηλαδή στη βελτιωμένη ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ στις Σεπτεμβρίου ξεπερνούν τις 100.000 χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό πόσες αφορούν νοικοκυριά και πόσες επιχειρήσεις.

Οπως προαναφέρθηκε η αυλαία της ρύθμισης πέφτει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Μετά από δεκάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο -με ή χωρίς την συγκατάθεση των θεσμών που δεν θέλουν καθόλου αυτή την ρύθμιση- σκέφτεται να παρατείνει την προθεσμία για λίγες μέρες. Οι τελικές αποφάσεις για τη χρονική διάρκεια της παράτασης θα ληφθούν την προσεχή Κυριακή δηλαδή, μερικές ώρες πριν την κανονική λήξη.

Μεγάλα λογιστικά γραφεία αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες και εφόσον δεν επιλυθούν δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής δεκάδες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα αρκετές επιχειρήσεις σπεύδουν να υποβάλλουν δηλώσεις καθώς ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα αυξηθεί σημαντικά και υπολογίζουν ότι θα ξεπεράσει τις 500.000. Συνολικά το δημόσιο από τη ρύθμιση έχει βάλει στα ταμεία του το ποσό των 350 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση της τελευταίας θα διαπιστώσουν μία μικρή ελάφρυνση καθώς μειώνεται το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής στο 3% από 5%. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η διαδικασία αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και το μπλοκάρισμα για ΄σους ενταχθούν στη ρύθμιση. Βέβαια, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει στην περίπτωση που έχουν οφειλές το 2019 να προχωρήσουν σε διάστημα δύο μηνών στην τακτοποίηση των χρεών. Διαφορετικά, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί θα παραμείνουν δεσμευμένοι.

Οσοι επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή οποία όμως αναμένεται να αυξηθούν σε 24 με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου. Το σχέδιο προβλέπει, την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις από 12 που είναι σήμερα και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά κριτήρια ενδεχομένως να ενεργοποιούνται για τις επιπλέον δόσεις δηλαδή για όσους επιθυμούν περισσότερες από 12 δόσεις. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τις 120 δόσεις, στη λογική ότι όσο πιο ψηλό είναι το εισόδημα του οφειλέτη, τόσο λιγότερες δόσεις θα έχει πέρα από τις 12.