Περιβαλλοντικές επιδόσεις «πρωταθλητή» για τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ

Περιβαλλοντικές επιδόσεις «πρωταθλητή» για τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ

Με σταθερή προσήλωση της επιχειρηματικής του στρατηγικής σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που διασφαλίζουν υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ χαράσσει διαρκώς νέους δρόμους στον κλάδο των κατασκευών βελτιώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα τόσο των δραστηριοτήτων του όσο και του χαρτοφυλακίου του. Μέσα από σύγχρονες πράσινες λύσεις και πρακτικές κάνει πράξη τη μετάβαση σε πιο αειφόρες κατασκευές.

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και με απόλυτη συνέπεια στους στόχους αειφορίας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) αποκτά Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων (EPD) σύμφωνες με τα ISO 14025 και EN 15804, επαληθευμένες από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα και δημοσιευμένες στο πιο ευρέως διαδεδομένο EPD Πρόγραμμα, το International EPD System. 

Ειδικότερα, οδηγώντας με σταθερά βήματα την μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία, ο Όμιλος αποτελεί την πρώτη τσιμεντοβιομηχανία που προχώρησε στην έκδοση Περιβαλλοντικών Δηλώσεων Προϊόντων για το σύνολο των προϊόντων τσιμέντου – σακευμένου και χύδην – που παράγει στα Εργοστάσιά του στο Βόλο και το Μηλάκι Ευβοίας. 

Είναι σημαντικό δε ότι για τη σύνταξη Περιβαλλοντικής Δήλωσης Προϊόντος εκπονείται μελέτη αξιολόγησης του κύκλου ζωής (LCA: Life Cycle Assessment) που περιλαμβάνει όχι μόνο το αποτύπωμα της παραγωγικής διαδικασίας του Εργοστασίου, αλλά και της παραγωγής και μεταφοράς των πρώτων υλών και καυσίμων στο Εργοστάσιο.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής εκφράζονται σε συγκεκριμένους δείκτες που είναι μετρήσιμοι, έγκυροι και αντικειμενικοί και αφορούν στην περιβαλλοντική επίδοση, την ανάλωση πόρων, την παραγωγή και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων. Ιδιαίτερα, οι περιβαλλοντικοί δείκτες σχετίζονται με διάφορα φαινόμενα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο.

Οι Δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα τσιμέντου του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ αποτελούν βέλτιστες λύσεις για αειφόρες κατασκευές με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ιδίως για έργα με βιοκλιματικό σχεδιασμό που στοχεύουν σε πιστοποιήσεις από τα σημαντικότερα διεθνώς οικοσήματα κτηρίων (π.χ. LEED, BREEAM). 

Συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση την προσπάθειά του για την υιοθέτηση πρωτοβουλιών που επιταχύνουν τη μετάβαση σε πιο αειφόρες κατασκευές, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ έχει παρουσιάσει στην ελληνική αγορά μια σειρά προϊόντων με «πράσινα» χαρακτηριστικά, που αποτελούν προϊόν εκτεταμένης έρευνας και τελευταίας τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, προσφέρει το σακευμένο τσιμέντο υψηλών πρώιμων αντοχών HERACLES ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ που είναι κατάλληλο για όλες τις οικοδομικές εφαρμογές (έργα πολιτικού μηχανικού, οικοδομικά έργα, έτοιμο σκυρόδεμα και προϊόντα σκυροδέματος, σοβάτισμα, παραθαλάσσιο σκυρόδεμα και ογκώδεις κατασκευές) και ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις του κατασκευαστικού κλάδου για αντοχή και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Χάρη στη βελτιωμένη σύνθεσή του, το HERACLES ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ παρουσιάζει πλέον υψηλότερη περιβαλλοντική επίδοση, ενώ παράλληλα φέρει την πράσινη σήμανση ECO της Holcim, που διακρίνει προϊόντα και λύσεις που χαρακτηρίζονται από το χαμηλό ανθρακικό τους αποτύπωμα σε σύγκριση με παραδοσιακά προϊόντα τσιμέντου με υψηλή περιεκτικότητα σε κλίνκερ. Ειδικότερα, το HERACLES ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ εξασφαλίζει 30% μείωση εκπομπών CO2, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο σε κατασκευές με βελτιωμένη απόδοση αειφορίας.

Το  «πράσινο» τσιμέντο τοιχοποιίας LYSIS του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ δίνει τη λύση για μεγαλύτερη ασφάλεια, ευκολία και κορυφαίο αποτέλεσμα, χωρίς τη χρήση ασβέστη. Αποτελεί βέλτιστη λύση για αειφόρες κατασκευές, καθώς χάρη στην καινοτόμο σύνθεσή του, το LYSIS εξασφαλίζει 45% μείωση εκπομπών CO2, αποτελώντας έτσι το προϊόν με το χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα στην αγορά μεταξύ αντίστοιχων συνθέσεων.

Το «Φυσικά Δυνατό» MASTER FLOOR του Ομίλου είναι μια φυσική, ελαφροβαρή σύνθεση που αξιοποιεί τις μοναδικές φυσικές ιδιότητες της ελαφρόπετρας και σε κατάλληλα μείγματα αποδίδει ιδανικό ελαφροσκυρόδεμα πληρώσεων. Έχει ως βάση την ελαφρόπετρα ΛΑΒΑ, έναν απόλυτα φυσικό πόρο, που καθιστά το προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές CO2 σε όλο τον κύκλο ζωής των κατασκευών που συμμετέχει.

Τέλος, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ συνεχίζει να «βαδίζει» ως πρωτοπόρος στους νέους δρόμους για τον κατασκευαστικό κλάδο του αύριο, διευρύνοντας το πράσινο προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με τη νέα σειρά ECOPact. Πρόκειται για την πρώτη πράσινη σειρά σκυροδεμάτων στην ελληνική αγορά με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, που προσδίδει προστιθέμενη αξία στις κατασκευές με βελτιωμένη περιβαλλοντική απόδοση. Η σειρά αυτή στηρίζεται στη βελτιωμένη σύνθεση του τσιμέντου CEM II 32,5N, το οποίο φέρει την «πράσινη» σήμανση ECO της Holcim, καθώς παράγεται με 30% χαμηλότερες εκπομπές CΟ2 σε σύγκριση με τα παραδοσιακά σκυροδέματα.