8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Πειραιώς: Νέα τιμή - στόχο στα 1,8 ευρώ από Goldman Sachs και JP Morgan

Πειραιώς: Νέα τιμή - στόχο στα 1,8 ευρώ από Goldman Sachs και JP Morgan
Φωτογραφία Αρχείου

Θετικοί είναι οι ξένοι οίκοι για τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, με τη Goldman Sachs να σχολιάζει ότι ήταν 5% υψηλότερα από ότι ανάμενε και να εντοπίζει ότι το λειτουργικό κόστος κινδύνου (CoR), παρέμεινε για δεύτερο τρίμηνο μειωμένο στο 0,5% από 1% που υπολόγιζε ο οίκος, του οποίου οι προβλέψεις του για κερδοφορία (ROTE) σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με της τράπεζας.

Η Goldman Sachs ,όπως επίσης και η JP Morgan, διατηρούν τις συστάσεις τους και συμφωνούν σε τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 1,80 ευρώ που συνεπάγεται περιθώριο ανόδου περίπου 46% με βάση τις τρέχουσες τιμές, σε χρονικό ορίζοντα έτους, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs.

Ο οίκος ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα σενάρια της Πειραιώς σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι οποίες θα αυξήσουν τα καθαρά έσοδα από επιτόκια, (ΝΙΙ), αλλά ανάλογα με το μέγεθος της ανόδου των επιτοκίων θα μπορούσε να αυξηθεί επίσης και το λειτουργικό ρίσκου κινδύνου (CoR).

Το σενάριο της Πειραιώς προβλέπει αύξηση των αρνητικών επιτοκίων -0,50% για να γίνουν μηδενικά φέτος, 0,50% το 2023 και 1,25% το 2024, που μεταφράζεται σε πρόσθετο όφελος 85 εκατ. ευρώ για το 2023 και μέχρι 190 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2024. Σε περίπτωση πιο απότομης αύξησης των επιτοκίων στο 1,25% το 2023, το όφελος θα είναι 185 εκατ. ευρώ, αντί για 85 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, για το θέμα του ρίσκου με την αύξηση των επιτοκίων η Goldman Scahs αναφέρει επίσης τα αποτελέσματα διαφόρων σεναρίων stress test, σύμφωνα με τα οποία αυτό μπορεί να οδηγήσει το συντελεστή κόστους στο 0,70% σε περίπτωση 100 - 300 εκατ. ευρώ NPE, που αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο για την τράπεζα, στο οποίο κλήθηκε να δώσει μία εκτίμηση, σύμφωνα με το οποίο ο πληθωρισμός θα οδηγήσει σε απώλειες εισοδημάτων 20%.

Η Goldman Sachs εκτιμά πάντως ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει πρόοδο στον τομέα της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς ο δείκτης CET1 FL έφτασε το 10% έναντι 9% στο τέλος της χρονιάς πέρυσι, στην πιστωτική ποιότητα με λειτουργικό κόστος κινδύνου στο 0,5% για δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης NPE παρέμεινε στο 13% καθώς και στη δημιουργία κεφαλαίων με δείκτη κερδοφορίας περίπου 6%.

Η JP Morgan από την πλευρά της θέτει επίσης τιμή- στόχο στα 1,80 ευρώ και είναι επίσης συγκρατημένα θετική, λόγω των αποτελεσμάτων και των τάσεων που υπερβαίνουν τη γενική εκτίμηση των αναλυτών. Επισημαίνει την κερδοφορία ROTE για το τρίμηνο που ανήλθε σε 6%, ως χαρακτηριστική των στόχων του ομίλου για φέτος.

Στο μεταξύ σύσταση market weight για το ομόλογο Τier2 με κουπόνι 5,5% της Τράπεζας Πειραιώς κάνει η Bank of America, η οποία σχολιάζει ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν ικανοποιητικό και αναφέρει ότι τα υψηλά κέρδη από εμπορικές συναλλαγές ενισχύουν τα κέρδη προ φόρων. Εκτιμά, ότι η Πειραιώς παραμένει σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της για μονοψήφιο δείκτη NPE φέτος.