Παραιτήθηκε από τη ΔΕΗ ο Μ. Παναγιωτάκης

Παραιτήθηκε από τη ΔΕΗ ο Μ. Παναγιωτάκης

Του Γιώργου Φιντικάκη

Παρελθόν αποτελεί από την ΔΕΗ ο Μανόλης Παναγιωτάκης, που υπέβαλε την παραίτηση του στον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ωστόσο παραμένει στην θέση του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τον κ. Παναγιωτάκη, όπου και επισημοποιήθηκε η απομάκρυνση του τελευταίου από την ηγεσία της ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκε η οικονομική κατάσταση στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, κατά την συνάντηση ο κ. Παναγιωτάκης έθεσε στην διάθεση του κ. Χατζηδάκη την παραίτηση του για να διευκολύνει την κυβέρνηση στην άσκηση της πολιτικής της. Ο κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτάκη για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΗ, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών για την μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Τον παρακάλεσε δε να παραμείνει στη θέση του και να χειριστεί όλα τα επείγοντα ζητήματα της επιχείρησης μέχρι να οριστεί κατά τις νόμιμες διαδικασίες ο αντικαταστάτης του. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο κ. Παναγιωτάκης δεσμεύτηκε για την στενή παρακολούθηση όλων των θεμάτων και την συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε σχέση με τα άμεσης προτεραιότητας ζητήματα της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του διαδόχου του παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς λέγεται ότι τουλάχιστον τρεις μέχρι τώρα κρούσεις σε ισάριθμα στελέχη, κάποια από την αγορά, δεν έχουν αποδώσει. Ένας από τους καταλύτες για να βρεθεί αντικαταστάτης του Μ. Παναγιωτάκη, είναι να καταργηθεί το πλαφόν αμοιβής των 4.630 ευρώ μικτά για τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η διατήρηση του ανώτατου ορίου σε αυτά τα επίπεδα καθιστά αδύνατη την προσέλκυση έμπειρων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβουν νευραλγικές θέσεις στο ευρύτερο Δημόσιο. Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, η εταιρεία διαθέτει έμπειρα και πολύ αξιόλογα στελέχη, ωστόσο πιθανώς να χρειαστεί να εμπλουτιστεί και με καινούργια, όπως για παράδειγμα στο σκέλος των χρηματοοικονομικών.

Η απομάκρυνση Παναγιωτάκη ήταν κάτι το αναμενόμενο. Του χρεώνεται ότι επί δικής του θητείας η ΔΕΗ έγραψε ζημιές 903 εκατ ευρώ το 2018, και παρ'' ότι είχε πάρα πολλές ευκαιρίες για να παραιτηθεί καθώς είχε διαφωνήσει με πολλές από τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για την επιχείρηση, εντούτοις εκείνος επέλεξε να παραμείνει στην θέση του.

Στο παρά πέντε των εκλογών, είχε εξαγγείλει ένα σαφάρι εναντίον 890.000 οφειλετών με χρέη πάνω από 1 δισ ευρώ, παρ'' ότι αυτό θα μπορούσε να το είχε κάνει προ ετών, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, ανέλυσε τους στόχους που έχει θέσει (400-500 εκατ.) από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, και γενικά ξεδίπλωσε το στρατηγικό σχέδιο των επόμενων ετών, παρ'' ότι γνωρίζει ότι δεν θα είναι εκεί για να το φέρει σε πέρας.

Το τελευταίο διάστημα ακολουθούσε την τακτική "εγώ τους τα έλεγα, αλλά δεν μ'' άκουγαν", επιρρίπτοντας μεταξύ άλλων ευθύνες για την κατάσταση της επιχείρησης στην κυβέρνηση και στις Βρυξέλλες. Έχει χρεώσει στην Κομισιόν την συμφωνία του 2015 που υποχρέωσε την ΔΕΗ να χάσει χωρίς αντάλλαγμα το 50% του μεριδίου της, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είχε αναδείξει εγκαίρως την ζημιά, και γι'' αυτό άλλωστε προσέφυγε για το θέμα στη Δικαιοσύνη. Επίσης είχε χρεώσει μέρος των ευθυνών για την κατάσταση της ΔΕΗ στον πρώην υπουργό ΠΕΝ Γ.Σταθάκη που αρνήθηκε χάριν του πολιτικού κόστους να δεχθεί την πρόταση του να επιβάλει η επιχείρηση ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια, στερώντας της πολύτιμη ανάσα, κ.ό.κ.