8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Πάνω από τις 800 μονάδες το Χ.Α. με νέα ισχυρή άνοδο

Πάνω από τις 800 μονάδες το Χ.Α. με νέα ισχυρή άνοδο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εμφατική είναι η επιστροφή των αγοραστών σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο που μετά τη χθεσινή ενδοσυνεδριακή διόρθωση κινείται έντονα ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη με χαρακτηριστικά εύκολο τρόπο να έχει υπερβεί και το όριο των 800 μονάδων, επίπεδα που είχε χάσει πριν από ένα χρόνο.

Το momentum των προσδοκιών για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία και τη χώρα στις προσεχείς εθνικές εκλογές αλλά και ενδείξεις ότι η επίτευξη αυτοδυναμίας από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι κάτι ανέφικτο, συνεχίζει να «τρέφει» τις προσδοκίες των επενδυτών.

Μετά από πάρα πολύ καιρό, η ελληνική αγορά αποκτά ένα νέο, δυνατό, καινούριο αφήγημα και ένα σημαντικό λόγο θετικής προεξόφλησης. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, η επίσπευση εξελίξεων και η προεξόφληση άμεσης πολιτικής
αλλαγής εντός λίγων εβδομάδων, έχει πυροδοτήσει αγοραστικό κρεσέντο, ξυπνώντας αντανακλαστικά.

Πρόκειται για μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο οι ξένοι διαχειριστές και ευρύτερα οι επενδυτές βλέπουν ότι δύναται να εφαρμόσει τις πολιτικές εκείνες που θα ξεμπλοκάρουν τη χώρα από τη μιζέρια, θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις και θα την καταστήσουν έναν ελκυστικό τόπο για επενδύσεις.

Μετά το ράλι Δευτέρας και Τρίτης λοιπόν που έφερε κέρδη κοντά στο 8,40% στο Γενικό Δείκτη και περί του 19% στον τραπεζικό κλαδικό δείκτη, χθες η αγορά διόρθωσε ανεπαίσθητα μόλις 0,20% παρ' ότι έφτασε να υποχωρεί 1,19%, ενώ σήμερα οι long επανέρχονται με δύναμη.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 807 μονάδες με άνοδο 1,77%, ενώ ήδη η αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 34 εκατ. ευρώ, με περίπου το 1/3 αυτής να έχει γίνει από την Εθνική που δεσπόζει με έμφαση.

Στην Πειραιώς, μετά τη χθεσινή διόρθωση επιστρέφουν οι αγοραστές οδηγώντας τη μετοχή σε άνοδο άνω του 7%, η Εθνική κερδίζει 3,63%, η Alpha Bank +1,84% και η Eurobank +3,05%.

Καλή είναι η εικόνα και στον ευρύτερο FTSE 25, όπου ξεχωρίζει η ΔΕΗ με άνοδο 5,5%, άνω του 2% ενισχύονται οι Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι Jumbo, Viohalco, Lamda Development, Ελλάκτωρ, Fourlis κ.α.

Εξαιρετική είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου η πλειονότητα των τίτλων παρουσιάζει κινητικότητα και ενισχύεται. Η Attica Bank κερδίζει άνω του 7%, άνω του 4% ενισχύονται οι Τεχνική Ολυμπιακή και Κλουκίνας Λάππας, ενώ σημαντικά κέρδη έχουν οι Intralot, MIG, Intrakat, Intracom Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα υπάρχει σε τίτλους όπως Μοτοδυναμική (+11,70%), Audiovisual, Quest Συμμετοχών, Αλουμύλ, Autohellas κ.α., ενώ στο σύνολο της αγοράς 60 μετοχές ενισχύονται έναντι 20 που υποχωρούν.