Πάνω από 5 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Πάνω από 5 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Συνεχίζεται η τακτική του Υπουργείου Οικονομικών να μην πληρώνει τους προμηθευτές του δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στην αγορά. Τα φέσια του δημοσίου έχουν φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 5,05 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν μέχρι και τον Αύγουστο δεν πρόκειται να πέσουν χρήματα στην αγορά.

Η κυβέρνηση περιμένει την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 7,7 δισ ευρώ στα μέσα Ιουλίου από την οποία τα 800 εκατ. θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Το φθινόπωρο θα γίνει η εκταμίευση ακόμα 800 εκατ. ευρώ. υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό θα έχει πληρώσει από τα διαθέσιμά του τουλάχιστον 400 εκατ. προς τις υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 1,21 δισ., ενώ τον Απρίλη είχαν διαμορφωθεί στα 1,05 δισ. ευρώ. Από τις εκκρεμείς επιστροφές τα 893 εκατ. αφορούν άμεσους φόρους και τα 155 εκατ. έμμεσους. 

Τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν στα 2,246 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου από 2,262 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2017.  Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων είναι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ ο οποίος όφειλε στο τέλος Μαΐου 1,199 δισ. ευρώ έναντι 1,166 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.