Πανευρωπαϊκό ρεκόρ από Αθήνα και Ηράκλειο στην αύξηση των τουριστών το 2017

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ από Αθήνα και Ηράκλειο στην αύξηση των τουριστών το 2017

Καθώς οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψουν νέο ρεκόρ φέτος, νέα μελέτη αναδεικνύει μια ακόμη ελληνική πρωτιά στον κλάδο, που αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι το 2017 θα συνεισφέρει το 6,9% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με την Euromonitor International, το Ηράκλειο και η Αθήνα βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις όσον αφορά στον ρυθμό αύξησης των αφίξεων για το τρέχον έτος, με βάση την τάση που αναδεικνύουν τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα. 

Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 11,2%, φέροντας τις αφίξεις πάνω από τα 3 εκατομμύρια και την πόλη στην 66η θέση της σχετικής λίστας. Όσο για την Αθήνα, που επίσης γνωρίζει μια εξαιρετική τουριστική περίοδο, η αύξηση θα κυμανθεί στο 10% και η πόλη θα κερδίσει μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη, για να βρεθεί στην 47η. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ελληνικές πόλεις εκμεταλλεύονται στη σχετικά ήρεμη και σταθερή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στις πόλεις που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση στις αφίξεις τουριστών φέτος, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα.

Στην Ευρώπη, στις δύο πρώτες θέσεις παραμένουν το Λονδίνο και το Παρίσι. Η βρετανική πρωτεύουσα θα υποδεχθεί φέτος κοντά στα 20 εκατομμύρια τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,4% έναντι του προηγούμενου έτους, κάτι που αποδεικνύει ότι το Brexit δεν έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στο συγκεκριμένο επίπεδο. Όσο για την Πόλη του Φωτός, οι αφίξεις θα μειωθούν οριακά κατά 0,9% και θα διαμορφωθούν στα 14,3 εκατομμύρια. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Χονγκ Κονγκ παραμένει στην κορυφή της λίστας με βάση τις αφίξεις τουριστών, καθώς φέτος αναμένεται να υποδεχθεί 25,7 εκατομμύρια ανθρώπους, έναντι 26,6 εκατομμυρίων πέρυσι -μια μείωση της τάξης του 3,6% που αποδίδεται κυρίως στις εντάσεις με την Κίνα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μπανγκόκ, πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, με αφίξεις που φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 23,3 εκατομμύρια, μια αύξηση της τάξης του 9,5% σε σύγκριση με το 2016. 

 

Φωτογραφία από Associated Press