Π. Ντόλμαν (ΔΝΤ): Η Ελλάδα αναρρώνει από ένα «οδυνηρό μεθύσι»

Π. Ντόλμαν (ΔΝΤ): Η Ελλάδα αναρρώνει από ένα «οδυνηρό μεθύσι»

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

«Πώς σας φάνηκε η Ελλάδα, τώρα με τη νέα κυβέρνηση;» ήταν η εύκολη, αυτονόητη, γρήγορη, κοφτή ερώτηση προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, σε μια χαλαρή συζήτηση, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.

«Η κατάσταση μού θυμίζει ένα γερό hangover», ήταν η αυθόρμητη, μάλλον ειλικρινής, απάντηση του τεχνοκράτη που άπλωσε το βλέμμα του στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδρίου.

«Είναι γεγονός ότι τα στελέχη που συναντήσαμε από το Οικονομικό επιτελείο και το Υπουργείο Εργασίας έμοιαζαν πολύ καλά οργανωμένα, ήξεραν από την πρώτη στιγμή τι ήθελαν και είχαν προετοιμαστεί. Οι συναντήσεις μας δεν έμοιαζαν καθόλου με εκείνες της προηγούμενης περιόδου. Οι πολιτικοί φαίνονται πραγματικά αποφασισμένοι να προωθήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις...»

Ξανακοίταξε την αίθουσα του συνεδρίου γεμάτη από συμβούλους, επενδυτές και επιχειρηματίες.

«Πιστεύεις κι εσύ ότι αλλάζει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα; Βλέπεις προθυμία για νέες επενδύσεις;»  ρώτησε για να απαντήσει ο ίδιος «Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια στις μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας πως «Μετά από όλα όσα συνέβησαν την περασμένη δεκαετία η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα. Η ανάπτυξη σήμερα είναι χαμηλή για μια χώρα που υπέστη τόσο μεγάλη ύφεση τα προηγούμενα χρόνια. Η ανεργία είναι υψηλή, οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι Έλληνες καταναλωτές είναι ακριβές...» 

«Γι'' αυτό η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μειώσει τους φόρους», βιάστηκα να παρέμβω για να συνεχίσει:

«Σημασία έχει ποιοι φόροι θα μειωθούν... Πρέπει να μειωθούν οι φόροι που ενισχύουν την ανάπτυξη και δημιουργούν προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας... Επιπλέον πρέπει να επιτευχθεί το δύσκολο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάς ότι οι στόχοι για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα είναι εξαιρετικά υψηλοί για να συντηρηθούν οι επιθυμητοί ρυθμοί ανάπτυξης. Είναι επίσης σημαντικό να μην ανατραπούν οι μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί και εφαρμόζονται».

«Θα ξανάρθετε σύντομα στην Ελλάδα;», ήταν η επόμενη ερώτηση.

«Σίγουρα, τον Σεπτέμβριο. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε πολιτικές. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα. Εμείς απλώς παρατηρούμε τα γεγονότα και συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις, με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τις χώρες στις οποίες έχουμε κληθεί. Αυτό που βλέπω σήμερα στην Ελλάδα είναι πραγματικά μια αλλαγή στην ψυχολογία και μια ειλικρινή διάθεση για ριζικές αλλαγές. Σύντομα θα μπορούμε να αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα αυτής της νέας προσπάθειας...»

dolman