Π. Μυλωνάς: Στο 5% θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια το 2022

Π. Μυλωνάς: Στο 5% θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια το 2022

Τα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας επαρκούν για να εφαρμοστεί ή και να επιταχυνθεί το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων καθώς μετά και την άντληση 400 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου Tier II, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ξεπερνάει το 17%, δημιουργώντας σημαντικό πλεόνασμα έναντι των εποπτικών απαιτήσεων.

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Στόχος της τράπεζας είναι να μειωθεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από άνω του 40% σήμερα στο 5% στο τέλος του 2022, με τον κ. Μυλωνά να εμφανίζεται βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί ξανά η τράπεζα στους μετόχους. Μην ξεχνάμε, πρόσθεσε ο CEO της ΕΤΕ, ότι πέρα από την ήδη καλή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφάλαια.

Για το 2019 η ΕΤΕ στοχεύει στη μείωση των NPLs κατά 4,4 δισ. ευρώ που θα είναι υπερδιπλάσια της μείωσης του 2018. Η μείωση θα επιταχυνθεί μέσω του σχεδίου του APS το οποίο προχωράει, του νέου πλαισίου για την α'' κατοικία και του σχεδίου χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς.

Για την υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στο νόμο που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, για τον οποίο είπε ότι πρέπει να αλλάξει και δεσμεύτηκε να στηρίξει μία εύλογη, αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. 

Παράλληλα, επανέλαβε τα κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, οι ενήμεροι δανειολήπτες της Εθνικής Τράπεζας ανταμείβονται με τρεις τρόπους:

  • Επιστροφή 5% επί του συνόλου των τόκων που πληρώνουν σε ετήσια βάση. Η επιστροφή αυτή αποδίδεται απολογιστικά τον Ιανουάριο κάθε έτους για το έτος που πέρασε.
  • Επιβράβευση 2% επιπλέον όφελος στις καθημερινές συναλλαγές τους μέσω του προγράμματος go4more, σε επιλεγμένες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους Super Market και Πρατήρια Καυσίμων. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε πόντους που αποδίδονται απολογιστικά τον Ιανουάριο κάθε έτους, για το έτος που πέρασε.
  • Επιπρόσθετα, οι πελάτες που πληρώνουν τη μηνιαία δόση του δανείου τους κερδίζουν μέσω του προγράμματος go4more, επιπλέον πόντους, τους οποίους και μπορούν να εξαργυρώνουν στο δίκτυο 6.800 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.