Π. Μοσκοβισί σε Ιταλία: Διατηρήστε το χρέος σας υπό έλεγχο

Π. Μοσκοβισί σε Ιταλία: Διατηρήστε το χρέος σας υπό έλεγχο

Η Ιταλία πρέπει να εργαστεί για να διατηρήσει το εθνικό της χρέος υπό έλεγχο, δήλωσε ο Επίτροπος της οικονομίας της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, μειώνοντας τις «σπατάλες» και δίνοντας προτεραιότητα στις επενδύσεις και στις δαπάνες υποδομής για να τονωθεί η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα.

«Καλώ την κυβέρνηση της Ιταλίας να είναι σαφής και να παραμείνει εκεί που πρέπει να παραμείνει - στον πυρήνα της Ευρωζώνης ως ισχυρή και αξιόπιστη χώρα πρόθυμη να διασφαλίσει ότι το χρέος της είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο Μοσκοβίσι.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ιταλία, όπως και όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θα πρέπει να υποβάλει το σχέδιο προϋπολογισμού της για το επόμενο έτος έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή θα μπορούσε να την απορρίψει αν αποφασίσει ότι δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ, μια εξουσία που μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιήσει η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Όσον αφορά το Brexit, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τις «τέσσερις ελευθερίες» σε αγαθά, κεφάλαιο, ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες, που αναφέρει ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ενιαίας αγοράς της.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι «απολύτως αφοσιωμένη στο να βρεθεί μια συμφωνία», προσθέτοντας: «Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το καταφέρουμε».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μιας μη-συμφωνίας Brexit, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε: «Μια καλή συμφωνία ... είναι ακόμα εφικτή. Και η Επιτροπή εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και μόνο προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το προσεχές έτος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δεν απέκλεισε τη θέση του ως υποψήφιος επικεφαλής για την ομάδα των σοσιαλδημοκρατών.

«Αυτό είναι κάτι που δεν είναι απίθανο»,επισήμανε. «Δεν ήρθε η ώρα να πω ακριβώς τι θα κάνω. Σε δύο ή τρεις εβδομάδες από τώρα θα ανακοινώσω τις προθέσεις μου».

Φωτογραφία AP