Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα χρειαστεί μεταμνημονιακή συμφωνία

Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα θα χρειαστεί μεταμνημονιακή συμφωνία

Για μια συμφωνία μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο, η οποία θα διασφαλίζει τη συνέχιση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έκανε λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, δήλωσε ότι «θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μετά τη λήξη του προγράμματος που θα στηρίζει τη συνέχιση εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, όπως και την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών αλλά όχι ένα νέο πρόγραμμα μεταμφιεσμένο», αναφέρει σε προδημοσίευση της ομιλίας που θα δώσει ο επίτροπος στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Πίτερσον στην Ουάσιγκτον. 

Όπως υποστηρίζει το διεθνές πρακτορείο, η Ελλάδα έχει δανειστεί περισσότερα από 200 δισ. ευρώ σε τρία διαδοχικά προγράμματα διάσωσης από το 2010 και κάποιοι εκ των δανειστών ανησυχούν για το αν η Αθήνα θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα δάνεια αυτά τις επόμενες δεκαετίες ή αν θα ακυρώσει ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις και θα μπει σε οικονομικές περιπέτειες ξανά.

Παράλληλα, πολλές χώρες της ευρωζώνης ανησυχούν ότι μια μεταμνημονιακή εποπτεία δε θα είναι αρκετή, ειδικά από τη στιγμή που η αποτίναξη του επίσημου ελέγχου από την ευρωζώνη θα ήταν ένα κρίσιμο επίτευγμα για την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.