Π. Μονεμβασιώτης (Φούρνοι Βενέτη): Κλείνουμε τα πέντε πρώτα καταστήματα

Π. Μονεμβασιώτης (Φούρνοι Βενέτη): Κλείνουμε τα πέντε πρώτα καταστήματα

Την απόφαση για το οριστικό κλείσιμο πέντε καταστημάτων της αλυσίδας Βενέτη από τα 110 που διαθέτει αυτή τη στιγμή συνολικά η εταιρεία στη χώρα μας επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καταστημάτων Φούρνοι Βενέτη κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

«Δεν θέλουμε ούτε να πιέσουμε καταστάσεις, ούτε αποσκοπούμε σε κάτι άλλο. Απλώς ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι το επόμενο διάστημα θα κλείσουμε τα πρώτα πέντε καταστήματα της αλυσίδας Βενέτης, από τα 110 που έχουμε συνολική στην ελληνική επικράτεια», τονίζει ο κ. Μονεμβασιώτης.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει στο Liberal ότι «και άλλοι όμιλοι εστίασης έχουν κλείσει καταστήματα, απλώς δεν το έχουν ανακοινώσει ακόμα. Εμείς κρίναμε ότι πρέπει να το ανακοινώσουμε, ενημερώνοντας το καταναλωτικό κοινό».

Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, οι απώλειες σε θέσεις εργασίας από το κλείσιμο των πέντε καταστημάτων θα είναι περίπου 50 με 60. Όπως ο ίδιος τόνισε στο Liberal, συνολικά κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας Βενέτη (μητρική, θυγατρικές kai συνεργαζόμενοι franchise), απασχολούνται 1.750 εργαζόμενοι.

Σε ερώτηση του Liberal για το αν – μετά το κλείσιμο αυτών των καταστημάτων – ενδέχεται να έχουμε και νέα λουκέτα το 2021, ο CEO της μεγαλύτερης αλυσίδας φούρνων στην Ελλάδα παραδέχτηκε πως «αν η κρίση με τον Covid-19 συνεχιστεί, τότε είναι ξεκάθαρο πως θα επανεξεταστούν εκ νέου όλα τα πλάνα και δεν αποκλείεται να έχουμε και περαιτέρω αναδιάρθρωση του δικτύου. Η εστίαση πλήττεται τα μέγιστα λόγω αυτής της κρίσης, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα», τόνισε ο κ. Μονεμβασιώτης.

Ως γνωστόν ο κλάδος της εστίασης έχει χτυπηθεί τα μέγιστα από την κρίση και απ’ όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί όλους τους τελευταίους μήνες. Θυμίζουμε ότι το μοντέλο των καταστημάτων Βενέτη δεν ήταν αμιγώς φούρνοι, αλλά λειτουργούσαν (και) ως καταστήματα καφέ, που επίσης έχουν πληγεί από τα μέτρα περιορισμού, το όριο των τραπεζιών κ.λπ.

Παράλληλα, συνάμα με την απώλεια του τζίρου που φτάνει το 80% σε πολλά καταστήματα, φαίνεται πως τεράστιο πρόβλημα είναι τα ενοίκια, δεδομένου ότι τα καταστήματα Βενέτη είναι στις πλέον προβεβλημένες περιοχές και στις πιο πολυσύχναστες λεωφόρους. Τα καταστήματα που θα κλείσουν βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής και σε περιοχές όπως Άλιμο, Περιστέρι και Πλάκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων για μείωση των ενοικίων, κάτι που σε συνδυασμό με τη μεγάλη απώλεια τζίρων, οδηγεί σ’ αυτό το αδιέξοδο.

Αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη ως προς τα ενοίκια, όπως η ένταξη τέτοιου είδους επιχειρήσεων στα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης (40% του ενοικίου), τότε η αλυσίδα θα οδηγηθεί σε περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων τους επόμενους μήνες. Άλλωστε, όπως σημειώνουν πηγές, πολλά από αυτά τα καταστήματα, δούλευαν με οριακά κέρδη, οπότε οποιαδήποτε διατάραξη της πρότερης λειτουργίας τους, φέρνει αδιέξοδο.