Στα χέρια της Deutsche Telekom η τύχη του 5% του ΟΤΕ

Στα χέρια της Deutsche Telekom η τύχη του 5% του ΟΤΕ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την απάντηση της Deutsche Telekom εντός τριάντα ημερών για το αν θα ασκήσει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης και θα αγοράσει το 5% του ΟΤΕ, αναμένει πλέον το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτό ποντάρει πλέον το Ταμείο, μετά και τη σχετική ειδοποίηση που απέστειλε στους Γερμανούς, έπειτα από απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, μια ημέρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας του διαγωνισμού, όπου και δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος.

Σύμφωνα με μια ανάγνωση, οι Γερμανοί θα ασκήσουν τελικά το δικαίωμά τους, προσφέροντας μια γερή ανάσα 270- 280 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Ταμείου. Σύμφωνα με μια άλλη, είναι παρακινδυνευμένο να προεξοφλήσει κανείς την απάντησή τους.

Αν οι Γερμανοί δεχθούν, τότε το ποσοστό τους στον ΟΤΕ θα ανέβει από 40% σε 45%, και το Δημόσιο θα απομείνει με 5%, εκ των οποίων το 1% θα ανήκει άμεσα σε αυτό και το 4% έμμεσα μέσω του ΙΚΑ. Αν αρνηθούν, τότε η διαδικασία θα αποβεί άκαρπη, και όλα τα σενάρια για το 5% του ΟΤΕ θα είναι ανοικτά (σ.σ.: παραμονή του ποσοστού στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταβίβαση στο υπερ Ταμείο, κοκ).

Σημειωτέον ότι το ΤΑΙΠΕΔ βλέπει μια σειρά άλλων συμφωνιών και διαγωνισμών είτε να αντιμετωπίζουν προβλήματα (επέκταση σύμβασης παραχώρησης ΔΑΑ), είτε να συναντούν αγκάθια (ενεργειακές επιχειρήσεις) και να μην εξελίσσονται, όπως θα ήθελε. Επομένως μια «ένεση» κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε αυτή τη φάση. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον υπάρξει συμφωνία με την DT, το τίμημα θα προκύψει από τη μεσοσταθμική τιμή κλεισίματος της μετοχής του ΟΤΕ στο Χ.Α. τις τελευταίες 20 ημέρες, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των μετόχων.

Στην ανακοίνωσή του πάντως το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι αποφάσισε την ολοκλήρωση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διάθεση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, το οποίο αντιστοιχεί σε 24.507.520 κοινές ονομαστικές μετοχές, κατόπιν της μη υποβολής χθες καμίας προσφοράς. Και ότι απέστειλε, ενόψει της διάθεσης των ως άνω μετοχών με διαδικασία βιβλίου προσφορών, στη γερμανική εταιρεία, ειδοποίηση, με την οποία την προσκαλεί να ασκήσει εντός 30 εργασίμων ημερών το δικαίωμα πρώτης άρνησης, σύμφωνα με τους όρους 8.4 και 8.6 της Συμφωνίας Μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG, στην οποία έχει προσχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ.