Όλα και όλοι δείχνουν de Guindos για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ

Όλα και όλοι δείχνουν de Guindos για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν σήμερα να στηρίξουν τον Ισπανό υπουργό Luis de Guindos για να διαδεχτεί τον Μάιο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Vitor Constancio, μια κίνηση που ενδέχεται να αυξήσει τις πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ ένας Γερμανός, τον επόμενο χρόνο.

Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών των 19 χωρών-μελών της ευρωζώνης θα είναι ανεπίσημη. Στο μεταξύ η Ιρλανδία απέσυρε την υποψηφιότητα του Philip Lane, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ομολόγων του στο Eurogroup.

Με την αποχώρηση του Lane, μοναδικός υποψήφιος για τη θέση είναι πλέον ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos.

«Σήμερα, επιβεβαιώνω ότι δεν θα υποβάλουμε σε ψηφοφορία την υποψηφιότητά του» είπε ο Donohoe.

 

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνόδου αυτής είπε ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μην γινόταν ψηφοφορία αλλά να επιλεγεί ομόφωνα ένας υποψήφιος. Αν τελικά κληθούν οι υπουργοί να ψηφίσουν, για να κερδίσει τη θέση ένας από τους δύο θα πρέπει να λάβει 14 (σε σύνολο 19) ψήφους και αυτές να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού των χωρών της ευρωζώνης.

Η επιλογή ενός «νότιου» όπως ο de Guindos για την αντιπροεδρία αυξάνει τις πιθανότητες ενός "βόρειου" –όπως του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Jens Weidmann– να αντικαταστήσει τον Mario Draghi στην κεφαλή της ΕΚΤ το 2019. "Είναι σαν μια παρτίδα σκάκι και ακόμη δεν γνωρίζουμε όλους τους παίκτες. Ο Lane είναι σε καλή θέση (για να αναλάβει επικεφαλής οικονομολόγος) αλλά για τον Weidman όλα εξαρτώνται από το πώς θα μοιραστούν οι κορυφαίες θέσεις το 2019", σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Γερμανία στηρίζει την υποψηφιότητα του de Guindos

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Peter Altmaier δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του στηρίζει την υποψηφιότητα του Ισπανού ομολόγου του Luis de Guindos για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή αν το Eurogroup συμφωνήσει σήμερα ή στην επόμενη συνάντησή του» να προωθήσει την υποψηφιότητα του de Guindos, είπε ο Altmaier, ένας στενός σύμμαχος της καγκελαρίου Angela Merkel, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Wikimedia