Οι πιλότοι της Ryanair απεργούν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Οι πιλότοι της Ryanair απεργούν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Με τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair με τους πιλότους να απεργούν για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε πέντε χώρες για να καταγγείλουν την πολιτική απασχόλησης της εταιρείας.

Η απεργία πραγματοποιείται εν μέσω περιόδου των καλοκαιρινών αδειών αφορά τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 55.000 επιβάτες επηρεάζονται από την ακύρωση περίπου 400 πτήσεων από τους οποίους οι 42.000 για τη Γερμανία.

Η Ryanair που κατάφερε να αποτρέψει τρεις διαδοχικές απεργίες την περίοδο των Χριστουγέννων συμφωνώντας να αναγνωρίσει τα συνδικάτα εργαζομένων για πρώτη φορά στην τριακονταετή ιστορίας της, αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να μετριάσει τις διαμαρτυρίες  για την αργή πορεία των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η Ryanair ανέφερε πως το 85% των πτήσεών της θα πραγματοποιηθεί κανονικά, «δηλαδή πάνω από 2.000 (...) που μεταφέρουν σχεδόν 400.000 επιβάτες». Η εταιρεία διαβεβαίωσε πως η «πλειονότητα των επιβατών» που επηρεάζονται έχουν τοποθετηθεί σε άλλες πτήσεις.

Κοινωνικό ντάμπινγκ

Η εταιρεία, που έχει 130 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και χαρακτήρισε την απεργία «ανώφελη», είδε τους τελευταίους μήνες την κοινωνική δυσαρέσκεια να επεκτείνεται στις κύριες κατηγορίες του προσωπικού της στην Ευρώπη.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την εταιρεία για την πολιτική απασχόλησης που ακολουθεί, την καταφυγή σε επισφαλή συμβόλαια εργασίας και για κοινωνικό ντάμπινγκ. Η εταιρεία απορρίπτει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πληρώνει καλύτερα τους πιλότους της απ'' ό,τι οι ανταγωνιστές της.

«Δεν θέλουμε να βλάψουμε την εταιρεία αλλά έχουμε ανάγκη μια αλλαγή προσέγγισης στο Δουβλίνο», την έδρα της Ryanair, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο N-tv ο Ίνγκολφ Σουμάχερ, ηγετικό στέλεχος του γερμανικού συνδικάτου Vereinigung Cockpit (VC).

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η Ryanair επιβάλλει όποτε μπορεί ιρλανδικά συμβόλαια εργασίας που είναι πιο ευέλικτα για το ιπτάμενο προσωπικό, ακόμη και αν ζουν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. Για να δικαιολογηθεί, η εταιρεία ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος του μεταφορικού έργου της πραγματοποιείται με αεροσκάφη που είναι καταχωρημένα στην Ιρλανδία.

Η απεργία στη Ryanair είχε προκαλέσει μια πρώτη ευρωπαϊκή κινητοποίηση στα τέλη Ιουλίου, όταν το προσωπικό καμπίνας στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και στο Βέλγιο είχε κατέβει σε απεργία. Περίπου 600 πτήσεις ακυρώθηκαν επηρεάζοντας 100.000 επιβάτες.