Οι γονείς θέλουν να κερδίσουν τη δίκη εις βάρος των παιδιών τους;

Οι γονείς θέλουν να κερδίσουν τη δίκη εις βάρος των παιδιών τους;

Του Θανάση Παπαδή

Την Παρασκευή ξεκίνησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μία δίκη που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της χώρας. Συνταξιούχοι θέλουν να πάρουν πίσω το σύνολο των περικοπών που έχουν συμβεί στα χρόνια των μνημονίων. 

Αν αυτό συμβεί σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει περίπου 26 δις ευρώ. Ποσό που αντικειμενικά αδυνατεί να πληρώσει όχι μόνο της Ελλάδα της κρίσης, αλλά ακόμη και η Ελλάδας της εύθραυστης ευημερίας την δεκαετία το 2000 – 2009. Αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν στην χώρα και στην οικονομία. 

Αν παρ' ελπίδα οι συνταξιούχοι δικαιωθούν, τότε το ελληνικό δημόσιο έχει μία και μοναδική διέξοδο: να «κλέψει» τα χρήματα αυτά από τις επόμενες γενιές. Και μπορεί αν φανεί ακραίο, αλλά μία πιθανή απόφαση του ΣτΕ υπέρ των συνταξιούχων, θα σημάνει ότι οι γονείς κερδίζουν στο δικαστήριο δίκη εις βάρος των παιδιών τους.

Οι κυβερνήσεις που από το 2010 και μετά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περικοπές, δεν το έπραξαν επειδή είχαν κάποιοι είδους μαζοχιστικές διαθέσεις και ήθελαν να κάνουν την ζωή των συνταξιούχων δύσκολη, αλλά επειδή απλά η άσκηση δεν έβγαινε και έπρεπε από κάπου να γίνουν περικοπές. Και από που θα γινόταν; Από το σκέλος των δαπανών, από εκεί που το κράτος δαπανά. Και μισθοί και συντάξεις είναι το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης. 

Oι συνταξιούχοι διεκδικούν επιστροφή του συνόλου των αναδρομικών από τις περικοπές του 2012 και στην περίπτωση που η απόφαση είναι υπέρ των προσφυγών κατά των περικοπών των νόμων 4051 και 4093 αγγίζουν τα 26 δις. Ευρώ.

Συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί ότι για την περίοδο Ιανουάριος 2013 – Ιούνιος 2015 το συνολικό ποσό για κύριες και επικουρικές ανέρχεται σε 10,690 δισ. Ευρώ, για την περίοδο Ιούλιος 2015 Μάιος 2016 σε 3,985 δισ. Ευρώ και για την περίοδο Ιούνιος 2016 Δεκέμβριος 2018 σε 11,580 δισ. Ευρώ.

Είναι δεδομένο ότι τα ποσά που προκύπτουν δεν θα τινάξουν στον αέρα μόνο τον ΕΦΚΑ αλλά την οικονομία που κάνει τα πρώτα βήματά της μετά την κρίση. Αρκεί να σημειωθεί ότι ακόμη και η τμηματική καταβολή τυχόν αναδρομικών αλλάζει δραματικά τα οικονομικά δεδομένα και τις δυνατότητες της χώρας

Η δίκη αποτελεί την «μητέρα των μαχών», όχι για τον ΕΦΚΑ, αλλά για την χώρα την ίδια. Δικαίωση των συνταξιούχων θα σημάνει ένα πισωγύρισμα της Ελλάδος στα μαύρα χρόνια των μνημονίων και υπό πολύ χειρότερες συνθήκες.