Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι καταγγέλλουν γαλλικό «κόλπο» με ελληνικό χρέος και φρεγάτες

Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι καταγγέλλουν γαλλικό «κόλπο» με ελληνικό χρέος και φρεγάτες

Παγίδα στήνει στην Γερμανία η Γαλλία μέσω της Ελλάδας, ισχυρίζονται οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι, καλώντας την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ και ειδικά τον υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, να μην πέσουν σε αυτήν. Σύμφωνα με στελέχη του FDP, υπάρχει άμεση διασύνδεση ανάμεσα στις προτάσεις που καταθέτει το Παρίσι για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και για ευνοϊκή αντιμετώπιση της Ελλάδας μετά την έξοδο από το μνημόνιο με τη διαφαινόμενη συμφωνία για αγορά πανάκριβων γαλλικών φρεγατών από την Αθήνα.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να συναινέσει σε κανενός είδους κακή συμφωνία, που εξυπηρετεί τα γαλλικά συμφέροντα και θα αποβεί σε βάρος των Γερμανών φορολογούμενων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, Ότο Φρίκε. «Είτε η κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτε γι'' αυτή την παράπλευση συμφωνία είτε γνώριζε, κάτι που σημαίνει πως θα έπρεπε να είχε ενημερώσει την Βουλή», πρόσθεσε, καλώντας τον Σολτς να δώσει εξηγήσεις σήμερα το απόγευμα. 

Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε ουσιαστικά σκάνδαλο την πληροφορία ότι η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης συμφωνίας ενδέχεται να προέλθει από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ανάμεσά τους και η γαλλική, από τα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα.

«Το επεισόδιο αυτό δείχνει πόσο μεγάλη δυσπιστία υπάρχει στις τάξεις της Μπούντεσταγκ (γερμανική βουλή) απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν», σημειώνει στο ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel. Κάνει δε αναφορά και στην παραγγελία τριών γερμανικών υποβρυχίων από την Ελλάδα πριν το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς και τις προσπάθειες της Αθήνας να μην καταβάλει το οφειλόμενο ποσό επικαλούμενη «δομικά προβλήματα» -κάτι που, όπως αναφέρει, προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια της ίδιας της Μέρκελ λίγους μήνες μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα. 

Γ.Π.

AP Photo/Michael Sohn