Οι διαγωνισμοί για τον Σκαραμαγκά, το εξοπλιστικό και οι διεκδικητές

Οι διαγωνισμοί για τον Σκαραμαγκά, το εξοπλιστικό και οι διεκδικητές

Με την προκήρυξη, εν μέσω θέρους,  δύο διεθνών πλειοδοτικών διαγωνισμών ξεκίνησε μία ακόμη προσπάθεια πώλησης-ιδιωτικοποίησης του μεγάλου ναυπηγοεπισκευαστικού συγκροτήματος  του Σκαραμαγκά κρίνοντας όχι μόνο την τύχη του αλλά και την πορεία που θα έχει η ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, πλήρως εξαρτώμενη πλέον από το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ.

Η μάχη σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι μεγάλη καθώς εκ των βασικών διεκδικητών είναι η ONEX Shipyards του Π, Ξενοκώστα και η North Star του Θ. Πριόβολου, ενώ φαίνεται ότι εμφανίστηκε και τρίτο επιχειρηματικό σχήμα καθώς ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ναυπηγείο, οι ειδικοί διαχειριστές γνωστοποίησαν ότι εμφανίστηκε και τρίτος υποψήφιος επενδυτής, που ενδιαφέρεται και για τα δύο «κομμάτια» των ναυπηγείων

Η Onex, έχει εξαγοράσει ήδη μέσω της εταιρείας Onex το Νεώριον Σύρου και ολοκληρώνει τη διαδικασία απόκτησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και όπως είναι γνωστό έχει την υποστήριξη του αμερικανικού κρατικού φορέα DFC, που χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια συναρτώμενα με γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Στόχος της Onex είναι η δημιουργία μίας ναυπηγοεπισκευαστικής «τρίαινας” με στόχο την πλήρη αναβίωση και ανάπτυξη της βιομηχανίας στην χώρα μας σε μια περίοδο που εκτός από το εξοπλιστικό πρόγραμμα, λόγω των νέων κανονισμών και της αλλαγής καυσίμου των πλοίων τα επόμενα χρόνια αναμένεται έκρηξη επισκευών και ναυπηγήσεων.

Οι νέοι διαγωνισμοί για τον Σκαραμαγκά ξεκίνησαν ταυτόχρονα με την έναρξη της τελικής διαδικασίας επιλογής φρεγατών διαδικασία που έχει συνδεθεί από την αγορά με την διάσωση-εξυγίανση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, καθώς οι δύο ναυπηγικές μονάδες αναμένεται να σηκώσουν το βάρος των ναυπηγήσεων στην Ελλάδα ανάλογα με την πρόταση που θα επιλεγεί.

Άλλωστε όλες οι αποστολές των επτά χωρών που έχουν καταθέσει πρόταση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία, έχουν επισκεφτεί τα δύο ναυπηγεία και έχει εκφραστεί η πεποίθηση ότι με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορούν και τα δύο να σηκώσουν την παραγωγή των φρεγατών.

Η Northstar του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου που εδρεύει στην Ελβετία, φαίνεται να εκπροσωπεί καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα και θεωρείται σίγουρο ότι θα καταθέσει εκ νέου προσφορά. Επισημαίνεται ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί είχαν αποβεί άγονοι. Για το στρατιωτικό σκέλος η North Star είχε προσφέρει 15,1 εκατ. ευρώ, προσφορά που κρίθηκε μη αποδεκτή από το συμβούλιο των πιστωτών του ναυπηγείου. Για το «εμπορικό» κομμάτι που είχε οριστεί κατώτατο τίμημα 55 εκατ. ευρώ, δεν εμφανίστηκε κανένας ενδιαφερόμενος.

Οι διαγωνισμοί

Στο σκέλος των διαγωνισμών,η ειδική διαχείριση της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) ανακοίνωσε την επαναπροκήρυξη του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Ο διαγωνισμός της ειδικής διαχείρισης αφορά ένα ενιαίο οικόπεδο ναυπηγείου εμβαδού 350.745,10 τ.μ. με τις εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό στην οποία περιλαμβάνεται και η δεξαμενή Νο4 των Ναυπηγείων. Οι δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό θα πρέπει να υποβληθούν έως την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ αφορά την πώληση Ακινήτου συνολικού εμβαδού 332.137,34 τ.μ., μετά των συστατικών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του, το οποίο βρίσκεται στη θέση «Σκαραμαγκάς». Τιμή εκκίνηση του διαγωνισμού ορίστηκαν τα 30,7 εκατ. ευρώ από τα 55 εκατ. ευρώ που ήταν κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος.

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων το ακίνητο περιλαμβάνει: τη Δεξαμενή Νο5, την Προβλήτα Νο3 μετά λοιπού χερσαίου χώρου καθώς και μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, την Προβλήτα Νο4, όπου σήμερα χρησιμοποιείται ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και λοιπό χερσαίο χώρο.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν Φάκελο Δικαιολογητικών Εγγράφων Συμμετοχής, έως τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021. Στη συνέχεια θα καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του ηλεκτρονικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί μέσω του e-publicrealestate.gr.

Μένει να δούμε αν θα υπάρξει παράταση, ως είθισται για τους διαγωνισμούς αλλά και αν οι ειδικοί όροι τους θα βρουν σύμφωνους τους ενδιαφερόμενους, καθώς στο παρελθόν είχαν υπάρξει αντεγκλήσεις.