Οι αγορές θεωρούν δεδομένη τη μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ

Οι αγορές θεωρούν δεδομένη τη μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ

Οι επενδυτές εμφανίζονται σίγουροι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων το Μάρτιο, κατά 0,1% (φτάνοντας στο -0,4%), σύμφωνα με το Bloomberg.

Με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, να ετοιμάζεται να εκδώσει στις 10 Μαρτίου νέα ανακοίνωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Τράπεζα, οι χρηματιστές φαίνεται να αναμένουν μια τεράστια νομισματική χαλάρωση, όπως προκύπτει από το ρυθμό με τον οποίο πέφτουν σε νέα χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, το ποσό των ευρωπαϊκών ομολόγων με απόδοση κάτω από το -0,3% ξεπέρασε το ένα τρίτο του συνόλου, φτάνοντας τουλάχιστον τα 1,22 τρισεκατομμύρια δολάρια, μετά από τη συνέλευση της ΕΚΤ στις 21 Ιανουαρίου, όταν ο κ. Draghi άφησε να φανεί ότι επίκειται περισσότερη τόνωση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ αγοράζει μόνο ομόλογα που έχουν αποδόσεις ίσες ή υψηλότερες από το επιτόκιο καταθέσεων της, κάτι που σημαίνει ότι για να καταστούν επιλέξιμα για αγορά από την Τράπεζα τα ομόλογα με αποδόσεις κάτω από -0,3% θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο καταθέσεων.

Η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,1% είναι σχεδόν σίγουρη, όπως δείχνουν οι τιμές των παραγώγων. Η συγκεκριμένη κίνηση, αν γινόταν σήμερα, θα καθιστούσε επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ομόλογα αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης του Bloomberg.

Τον προηγούμενο μήνα, ο κ. Draghi επανέλαβε ότι η εκπλήρωση του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι ζωτικής σημασίας και τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα παραμένει πρόθυμη να δράσει προς αυτό. Χτες, Δευτέρα, τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές εμπορευμάτων αποτελούν ενδεχόμενες προκλήσεις, οι οποίες ωθούν την ΕΚΤ να αναλάβει δράση για να τονώσει τον πληθωρισμό.