Ο τραπεζικός κλάδος, «κλειδί» για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το 2021

Ο τραπεζικός κλάδος, «κλειδί» για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το 2021

Στις αρχές του 2021, οι εμπλεκόμενοι των αγορών, αναλυτές, θεσμικοί επενδυτές, ιδιώτες κινούνται μεταξύ της αμφιβολίας και της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.

Οι αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά με τους περισσότερους επενδυτικούς οίκους να αναρωτιούνται και να προσπαθούν να εκτιμήσουν την έλευση μιας ενδεχόμενης διόρθωσης και το εύρος της, δεδομένου ότι οι μετοχικές αξίες αναλόγως και του μοντέλου αξιολόγησης δείχνουν να κινούνται σε υπερτιμημένες ζώνες.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα όμως, συνεχίζει να οδηγεί τις αξίες ψηλότερα μετατρέποντας το «ακριβό» σε «ακριβότερο». Στην δική μας αγορά πολλοί δεικτοβαρείς τίτλοι υπεραποδίδουν των μεγάλων δεικτών (ΓΔ και FTSE) διότι οι κλάδοι στους οποίους ανήκουν είναι ελκυστικοί, αυξάνοντας τις προσδοκίες για μια εκτίναξη μεγεθών, δεδομένης της ομαλοποίησης της οικονομίας μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

Ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος έχει «κρατήσει» τους δείκτες χαμηλότερα, καθώς την 30η Οκτωβρίου 2020 ο αντίστοιχος τραπεζικός δείκτης κατέγραψε νέα απόλυτα ιστορικά χαμηλά στις 221,87 μονάδες.

To σχέδιο «Ηρακλής» αν και συνάντησε το πανδημικό εμπόδιο, προχώρησε την προηγούμενη χρονιά, με τις τιτλοποιήσεις να μεταμορφώνουν ένα μέρος των «κόκκινων» δανείων, αυτά που είναι τα πλέον ποιοτικά, σε τίτλους με εγγύηση του Δημοσίου, οι οποίοι μένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και επιπλέον, μετά τη χαλάρωση των κανόνων της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, μπορούν να αξιοποιηθούν από τις τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.

Για το 2021, έτος «κλειδί» για την πορεία του Τραπεζικού κλάδου και κατά συνέπεια της γενικότερης συμπεριφοράς της αγοράς, φαίνεται ότι το σχέδιο της ΤτΕ με λειτουργία της Bad Bank θα συμπληρώσει αυτό του «Ηρακλή» δίνοντας πιο «επιθετική» λύση στις μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δυο πολύ σημαντικά στοιχεία του 2020, οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις διαγράφουν μια ισχυρότερη μελλοντική πορεία για τις τράπεζες με στόχο την τελική εξυγίανση των ισολογισμών τους και την παράλληλη πορεία των μετοχών τους, που θα συμπαρασύρει  το ελληνικό χρηματιστήριο σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όπως το 2012, αλλά και το 2015, κατά τη διάρκεια της πανδημίας -κυρίως λόγω της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης- το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων αυξήθηκε κατά 15 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τον προηγούμενο Νοέμβριο τα 159 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο «πάγωμα» της καταναλωτικής δαπάνης, αποτελεί, όμως και μια σαφή ένδειξη ότι έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα και στην εν γένει αξιοπιστία της χώρας, καθώς τα λεφτά δεν αποσύρονται για να κρυφτούν στα «στρώματα».

Τον Νοέμβριο του 2020 αντίστοιχα, τα καθαρά δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ  με μια άνοδο 7,6%,  φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας.

Ενδεχομένως τα κεφάλαια αυτά, αφορούσαν  την ενίσχυση της ρευστότητας δεδομένης της μεγάλης ζήτησης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά εάν και εφόσον η τάση αυτή συνεχιστεί και μεταφερθεί  και στις επενδύσεις  παγίου κεφαλαίου, θα γίνει το εφαλτήριο για σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια με βασικό μοχλό τον τραπεζικό τομέα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, αφορά τις κινήσεις των καταθετών στις προθεσμιακές καταθέσεις  που εμφάνισαν μείωση κατά -3,38% στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου, σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της ανοδικής κίνησης της χρηματιστηριακής αγοράς, προϊδεάζοντας για είσοδο στο σύστημα κεφαλαίων που λιμνάζουν με σχεδόν μηδενικές αποδόσεις.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 

ΕUROBANK: Η μετοχή μετά την κατάκτηση των 0,5580 ευρώ, κινείται οριζόντια έχοντας ως επόμενους στόχο τα 0,6370 ευρώ που είναι και το 50% της fibo διόρθωσης από τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2019 έως τα χαμηλά  του Οκτωβρίου του 2020 στα 0,2750 ευρώ. Όσο ο τίτλος βρίσκεται πάνω από τα 0,5580 ευρώ, ο στόχος των 0,7180 ευρώ του 61,8% fibo παραμένει εφικτός.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η μετοχή κατέκτησε το 61,8% fibo από τα υψηλά του Νοεμβρίου (3,15 ευρώ)  και όσο κρατά τη ζώνη 1,96-1,99 ευρώ, στοχεύει αρχικά στα 2,36 ευρώ και κατόπιν στο μεγάλο gap του Φεβρουαρίου του 2020 (2,5110-2,5950) ευρώ.

ΑLPHA BANK:  Η μετοχή  έχοντας προσεγγίσει το 38,2% της διόρθωσης fibo από τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2019 (1,9830 ευρώ) κινείται πάνω από την σημαντική στήριξη των 0,88 ευρώ, με επόμενο μεγάλο στόχο τα 1,20 ευρώ και το ημερήσιο χάσμα του Μαρτίου του 2020 (1,220-1,26) ευρώ. Αρνητική διαγραμματική εξέλιξη, θα υπάρξει με επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των 0,88 ευρώ.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 1,3250 ευρώ και του  απλού κινητού μέσου των 50 εβδομάδων (1,36 ευρώ), θα δώσει ώθηση προς το 38,2% της fibo διόρθωσης (1,6160 ευρώ) και την μεγάλη αντίσταση των 1,7470 ευρώ. Σημαντική στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης τα 1,1480 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.