Ο θρίαμβος του Mariano Rajoy

Ο θρίαμβος του Mariano Rajoy

Σαρωτικές είναι οι νίκες του ισπανού πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, ο οποίος τον τελευταίο καιρό συναντάει μπροστά του αλλεπάλληλες θετικές εξελίξεις που αναπροσαρμόζουν την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ξένα ΜΜΕ αποκαλούν την Ισπανία του Rajoy, το "πραγματικό success story" της Ευρωζώνης, ενώ άλλοι βλέπουν στο πρόσωπό της ένα σταθεροποιητικό παράγοντα σε μια Ευρώπη που αλλάζει με τρομακτική ταχύτητα.

Για αρχή, το Σάββατο, ο M. Rajoy επανεξελέγη επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) συγκεντρώνοντας 2.630 ψήφους επί του συνόλου των 2.645 ψήφων, δηλαδή επικράτησε με ποσοστό της τάξης του 95%. Ήταν η τέταρτη φορά που ο Rajoy διεκδικούσε χωρίς αντίπαλο την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος.

Παρότι το κόμμα του Rajoy δοκιμάστηκε από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς και εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφάρμοσε έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ωστόσο ο 61χρονος ισπανός πολιτικός κατάφερε να επανεκλεγεί, δηλώνοντας πως "είναι τιμή γιατί έχω δώσει τη ζωή μου σ'' αυτό το κόμμα".

Πώς να μειώσετε την ανεργία σε 4 χρόνια

Τι οδήγησε όμως στην επανεκλογή Rajoy; Η απάντηση βρίσκεται στους αριθμούς και τις στατιστικές, όπως έχουν καταγραφεί από την ίδια την Eurostat.

Σε χαμηλό επταετίας υποχώρησε η ανεργία στην Ισπανία στα τέλη του 2016 και συγκεκριμένα βρέθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% από τον Οκτώβριο, ενώ το 2013, οι άνεργοι ξεπερνούσαν τα 6 εκατομμύρια με το ποσοστό των ανθρώπων χωρίς δουλειά να φτάνει το 27%.

Το ετήσιο ποσοστό ανεργίας το 2013, σύμφωνα με την Eurostat, ήταν στο 26,1%, ενώ για το 2016 υποχώρησε στο 19,6%.

Την απάντηση για την επιτυχία της Ισπανίας δίνει το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε έκθεσή του αναφέρει πως η ισπανική οικονομία ανακάμπτει παρά την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα που πέρασε το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,2% το 2015, ενώ ο ίδιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και για το 2016.

Τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήθηκαν σχεδόν 1,1 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ η ανάκαμψη στην κατανάλωση, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις παρέμεινε η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τη δημοσιονομική χαλάρωση επίσης παρείχαν στήριξη στην οικονομία. Η εκτίμηση του ΔΝΤ έκανε λόγο για “διατήρηση των επιτευγμάτων των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει".

Παράλληλα, ο αναλυτής του Eurasia Group, Federico Santi, δήλωσε στο CNBC ότι "η Ισπανία είναι μια από τις πιο θετικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη", χάρη στο γεγονός ότι υλοποίησε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην αγορά εργασίας και στον τραπεζικό τομέα".

Το Podemos αποφασίζει: Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση

Ακόμα μία "θετική" εξέλιξη για τον M. Rajoy είναι οι αυξανόμενες διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος των πολιτικών του αντιπάλων, στο Podemos. Το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το κόμμα του Pablo Iglesias, το οποίο μετά την εκλογική επιτυχία του 2015 κατάφερε να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, αλλά παράλληλα έχει υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω των αντιπαραθέσεων που αφορούν την πολιτική γραμμή που πρόκειται να ακολουθήσει.

Ο πυρήνας της διαφωνίας ανάμεσα στους Pablistas (υποστηρικτές του Iglesias) και τους Errejonistas (υποστηρικτές του αντιπροέδρου Inigo Errejon) αφορά τον τρόπο με τον οποίο το Podemos θα προσεγγίσει τον νέο του ρόλο ως σημαντική δύναμη στους πολιτικούς θεσμούς της χώρας.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο τι στάση θα κρατήσει το κόμμα απέναντι στο κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE). Ο Iglesias θεωρεί πως το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η χώρα αποτύπωσε την αδυναμία της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος να σπάσει τους δεσμούς της με τον "κεντρώο" χώρο.

Το επόμενο βήμα της Ισπανίας

Ίσως αποδειχτεί "προφητική" η πρόσφατη δήλωση του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, ότι η Ισπανία πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Όπως εξήγησε, "η Ισπανία αποτελεί παράδειγμα γιατί χάρη στις μεταρρυθμίσεις και στη βοήθεια που πρόσφερε στις ΜμΕ και στις επιχειρήσεις, μπόρεσε να νικήσει την κρίση. Τώρα με το Brexit, η Ισπανία θα έχει μεγαλύτερο βάρος στην Ευρώπη και έχει σημασία να αναλάβει αυτόν τον ηγετικό ρόλο, ειδικά σε πολιτικό επίπεδο. Καλώ την Ισπανία να παίξει ως βασική και να μην μείνει στον πάγκο".

Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη 

 

Photos by SOOC