Ο Σούπερμαν εμπνέει την... Microsoft

Ο Σούπερμαν εμπνέει την... Microsoft

Της Μαίρης Βενέτη

O Σούπερμαν υπήρξε ο πρώτος σούπερ-ήρωας που φιλοξένησαν τα κόμικς, οδηγώντας την αμερικανική ένατη τέχνη στη λεγόμενη Χρυσή Εποχή της.

Φυσικά του ίδιου βεληνεκούς ήταν και η κινηματογραφική του εμφάνιση, καθώς αποτέλεσε την πρώτη μεταφορά χάρτινου σούπερ-ήρωα στην μεγάλη οθόνη.

Έκτοτε, όλες οι super-hero ταινίες είχαν σαν κοινό παρονομαστή τη συγκεκριμένη παραγωγή του 1978. Άλλωστε γιατί να αλλάξει κανείς την πετυχημένη συνταγή μιας σουπερηρωϊκής περιπέτειας, στην καθαρότερη μορφή της;

Σαράντα ένα ολόκληρα χρόνια μετά, ο Σούπερμαν παραμένει ακόμα στο σώμα της ποπ κουλτούρας μιας ολόκληρης γενιάς, στο οποίο φρόντισε να εντυπώσει τη σφραγίδα του. Και όχι μόνο παραμένει μέρος της ποπ κουλτούρας, αλλά εμπνέει ακόμα και τα μεγαθήρια της Wall Street.

Θυμάστε τους Κρυπτονιανούς, τη φυλή από την οποία καταγόταν ο Σούπερμαν;

Αν ναι, τότε θα θυμάστε ότι είχαν έναν εξαιρετικά προχωρημένο τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων τους. Τα αποθήκευαν σε κρυστάλλους!

Αυτό ενέπνευσε το επιστημονικό δυναμικό της Microsoft, το οποίο πρόσφατα κατάφερε να αποθηκεύσει σε κρύσταλλο μια κόπια της ταινίας του Σούπερμαν. Δοκίμασε μάλιστα την αντοχή αυτής της μεθόδου αποθήκευσης σε διάφορες αντίξοες συνθήκες και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Η επιστημονική φαντασία μετουσιώνεται σε έρευνα και πραγματικότητα

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συντελεστεί άλματα προόδου στο θέμα της αποθήκευσης δεδομένων, αλλά δεδομένου του όγκου των “big data”οι ερευνητές προσπαθούν διαρκώς να βρίσκουν νέους, πιο αποδοτικούς τρόπους αποθήκευσης τους.

Η Microsoft λοιπόν εμνεύστηκε από την ταινία του Σούπερμαν και εργάστηκε πάνω στη λύση αποθήκευσης δεδομένων σε γυάλινα μέσα.

Η μέθοδος που έχει αναπτύξει με την την κωδική ονομασία Project Silica βασίζεται σ'έναν πειραματισμό με ένα ειδικό σύστημα αποθήκευσης σε κρυστάλλους Quartz.

Η μέθοδος υπόσχεται να λύσει πολλαπλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα της αυξημένης χωρητικότητας, ή της μεγάλης διάρκειας ζωής, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό μέρος των συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Μέχρι στιγμής ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία που έχει αφήσει να διαρρεύσει η Microsoft, είναι ότι σε συνεργασία με τη Warner Bros, κατάφερε να «χωρέσει» μια κόπια της γνωστής ταινίας του Σούπερμαν του 1978 σε έναν κρύσταλλο με διαστάσεις 75x75x2 χιλιοστά!

Ένα μέγεθος αντικειμενικά μικρό, που μπορεί να χωρέσει οπουδήποτε.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας μόνο κρύσταλλος θα μπορεί να έχει διαφορετικά στρώματα δεδομένων, ανάλογα με το συνολικό του πάχος, στοιχείο που θα αυξάνει την χωρητικότητά της όλης διάταξης.

Η Microsoft μάλιστα έχει υποβάλλει τους κρυστάλλους σε ποικίλες ακραίες διαδικασίες και με ιδιαίτερη χαρά οι ερευνητές της ανακάλυψαν ότι τα δεδομένα στα στρώματα των κρυστάλλων είχαν μείνει πλήρως ανέπαφα.

Εις αναμονή λοιπόν της στιγμής που το Project Silica θα μετουσιωθεί σε ένα «φανταστικό» εμπορεύσιμο προϊόν.


*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.