Ο. Σολτς: Πιθανή η εξεύρεση λύσης σήμερα για τη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, 16:06 - Τελευταία ενημέρωση: 17:20
-A +A
Ο. Σολτς: Πιθανή η εξεύρεση λύσης σήμερα για τη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα τήρησε τις δικές της δεσμεύσεις και πως τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην Ευρωζώνη να τηρήσουν τις δικές τους και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Σε μια συμβολικού τύπου κίνηση, οι δύο υπουργοί έκαναν μαζί δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ώστε να γίνει εμφανής η σύμπλευση Γερμανίας - Γαλλίας τόσο στο καυτό ζήτημα του προσφυγικού όσο και στις προοπτικές που σχεδιάζουν για την Ευρωζώνη.

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης την αισιοδοξία και βεβαιότητα ότι σε λίγες ώρες το Eurogroup θα καταλήξει σε μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ καλή δουλειά», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς και σημείωσε πως είναι «πιθανό να βρούμε μια συμφωνία που θα οργανώνει την επόμενη μέρα της Ελλάδας και την επιστροφή της στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις. Αυτό έχει σημασία!».

Σε ερώτηση εάν θα γίνει ελάφρυνση του χρέους λόγω των τόκων ύψους δισεκατομμυρίων που απέφεραν στη Γερμανία τα ελληνικά ομόλογα, όπως ζήτησε το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, ο κ. Σόλτς απάντησε: «Είναι πολύ ωραίο που οι Πράσινοι το επεσήμαναν, αλλά είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή από ένα πολύ μικρό μέρος των πολύ μεγάλων δραστηριοτήτων, τις οποίες είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και οι οποίες αποτελούνται από άμεσα δάνεια των κεντρικών τραπεζών, δημιουργούνται επίσης κέρδη. Αυτά τέθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτό το θέμα θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σήμερ,α επίσης, ότι δηλαδή (αυτά τα κέρδη) μπορούν να είναι ξανά ένα μέρος της εξέλιξης για το μέλλον. Επομένως, η σχετική επερώτηση των Πρασίνων οδήγησε μόνο σε μία δημόσια συζήτηση (στη Γερμανία) για κάτι το οποίο στην πραγματικότητα γνωρίζει ο καθένας και χωρίς να έχει γίνει μία τέτοια δημόσια συζήτηση. Αποδεικνύεται, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ καλά και ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να επιλύσουμε όλα τα άλλα πολύ σημαντικότερα θέματα της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον».

«Αυτό για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από μόνη της από τις αγορές. Σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, η οποία επεδείχθη ποτέ για μία μεμονωμένη χώρα, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από άλλους θεσμούς. Καταφέραμε με την αλληλεγγύη μας να βοηθήσουμε μία χώρα να σταθεί στα πόδια της. Νομίζω πως αν όλα πάνε καλά θα είναι μία καλή είδηση και για το ευρώ και για την Ευρώπη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Φωτογραφία: AP

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα