Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός βασικός παράγοντας της επιτυχημένης ανάκαμψης

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός βασικός παράγοντας της επιτυχημένης ανάκαμψης

Καθώς οι φιλοδοξίες για ανάκαμψη της οικονομίας και οι επενδύσεις περνούν μέσα από τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό πολλών κλάδων, η παγκόσμια συνεργασία, η αποφασιστικότητα και η καινοτομία σε συλλογικό επίπεδο καλούνται να μετατρέψουν το όραμα για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο σε πραγματικότητα. Οι συνέπειες των αποφάσεων του σήμερα, θα επηρεάσουν τις μελλοντικές ψηφιακές γενιές προς τις οποίες έχουμε χρέος να φτιάξουμε κοινωνίες και οικονομίες που να τους ταιριάζουν.

H σκληρή πραγματικότητα απαιτεί ισχυρές συνεργασίες

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε αυτό το μονοπάτι της ανάκαμψης. Η έκθεση του World Economic Forum Global Risks 2022 προβλέπει ότι μέχρι το 2024 η παγκόσμια οικονομία θα είναι κατά 2,3% μικρότερη από ότι είχε προβλεφθεί αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Παρ’ όλα αυτά, η σωστή εφαρμογή της τεχνολογίας σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να προχωρήσουν με τον ψηφιακό τους εκσυγχρονισμό μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτού του αρνητικού αντίκτυπου, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο. Στην επιδίωξη μας να ξαναχτίσουμε μια δυνατή παγκόσμια οικονομία και παράλληλα να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις πιο πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις, η τεχνολογία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο ως μια γέφυρα προς το ψηφιακό μέλλον για όλους μας χωρίς αποκλεισμούς.

Αυτό είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στην προσπάθεια μας να προσαρμοστούμε καλύτερα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες ενός κόσμου που έχει βυθιστεί σε μια κλιματική κρίση. Εάν οι κοινωνίες δεν ενεργήσουν άμεσα και δραστικά, προβλέπεται ότι μέχρι το 2050, περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι δυνατό να χρειαστεί να μετεγκατασταθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, τα ζωτικά οικοσυστήματα που είναι κρίσιμα τόσο για την ευημερία του πλανήτη όσο και για τη διαβίωση των ανθρώπων θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

Τεχνολογικές λύσεις ως απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις

Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις με τρόπο που θα κάνει τη διαφορά. Καθώς πολλές καινούριες τεχνολογίες ωριμάζουν και ενισχύουν κρίσιμες καινοτόμες λύσεις, μας βοηθούν να ανοίξουμε παράθυρο στην ελπίδα τη στιγμή που τη χρειαζόμαστε περισσότερο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη μεταμόρφωση της υγειονομικής περίθαλψης και το Edge computing να απελευθερώσει την πλήρη ισχύ του Internet of Things (IoT) για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, την μελέτη του κλίματος, τις μεταφορές και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Παράλληλα, με την εξάπλωση του 5G σε όλο και περισσότερες χώρες, οι δυνατότητες που δημιουργούνται είναι πραγματικά απεριόριστες – ιδιαίτερα όταν βασίζονται στη λογική της ανθεκτικότητας απέναντι σε κυβερνοαπειλές υποστηριζόμενα από λύσεις αποθήκευσης δεδομένων σε υποδομές multi-cloud.

Η Dell Technologies εστιάζει στη συνεργασία με κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα για να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών ανάκαμψής τους. Η προσπάθεια μας να χτίσουμε τα θεμέλια των μελλοντικών υποδομών πάνω σε βιώσιμες και προσβάσιμες από όλους ψηφιακές λύσεις βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Απόδειξη των παραπάνω είναι για παράδειγμα το «Concept Luna», ο πρωτότυπος υπολογιστής που αναπτύξαμε σε συνεργασία με την Intel. Εφαρμόζοντας μια σειρά από επαναστατικές σχεδιαστικές ιδέες πέτυχαμε τα εξαρτήματά του να είναι άμεσα προσβάσιμα, να μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα και να είναι επαναχρησιμοποιούμενα, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τη χρήση πρωτογενών υλικών και διατηρώντας τα για μεγαλύτερο διάστημα. Δημιουργήθηκε για να δοκιμάσουμε τι είναι εφικτό να γίνει, όχι για να μπει σε παραγωγή. Εάν υλοποιηθούν όλες οι σχεδιαστικές ιδέες του Concept Luna, θα μπορούσαμε να έχουμε μια μείωση κατά 50% στο συνολικό ενεργειακό αποτύπωμά του.

Πέρα από τις όποιες λύσεις, μια πρόσφατη έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο διαπίστωσε ότι το 76% των ηγετών του χώρου της Πληροφορικής δηλώνουν ότι τα τμήματα τους αντιμετωπίζουν ένα κρίσιμο κενό δεξιοτήτων – ποσοστό που μειώθηκε μόλις κατά 3% από το 2019. Είναι ευθύνη μας ως κλάδος να οδηγήσουμε στη μείωση αυτού του χάσματος δεξιοτήτων, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Προκειμένου να απελευθερωθεί η δύναμη των νέων τεχνολογιών και τα οφέλη τους να έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλους, είναι ζωτικής σημασίας η δέσμευση για συνεργασία του ιδιωτικού καθώς και του δημόσιου τομέα με σκοπό την ταχύτερη ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και των τεχνολογικών υποδομών μακροπρόθεσμα.

Προχωράμε έμπρακτα στο στάδιο της υλοποίησης της ανάκαμψης, φιλοδοξώντας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Αξίες όπως η αποφασιστικότητα, η συνεργασία και το κοινό όραμα, βασισμένο στην εμπιστοσύνη και στην από κοινού προσπάθεια για το μέλλον μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Μόνο αν εργαστούμε συλλογικά μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα την ανάκαμψη και να προσφέρουμε μια οικονομία «digital first», με βάση τη βιωσιμότητα, τις δεξιότητες και τη πρόσβαση σε όλους.

*Ο Aleksandar Preradovic, είναι General Manager, Greece, Cyprus & Malta, Dell Technologies