Ο μεγαλοεπενδυτής Μάικλ Μπέρι έχει σορτάρει την Tesla και περιμένει... την κατάρρευση

Ο μεγαλοεπενδυτής Μάικλ Μπέρι έχει σορτάρει την Tesla και περιμένει... την κατάρρευση

Ο επενδυτής Μάικλ Μπέρι, που έγινε διάσημος προβλέποντας την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όπως αποτυπώθηκε στο βιβλίο «Το μεγάλο σορτάρισμα» και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο, αναμένει κατάρρευση της μετοχή της Tesla και αυξάνει τις θέσεις short στον τεχνολογικό κολοσσό, προειδοποιώντας: «απολαύστε το όσο διαρκεί».

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του ο Μπέρι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο μου μεγάλο σορτάρισμα έγινε μεγαλύτερο και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ επίσης», με φόντο το άλμα 8% που πραγματοποίησε η Tesla μόνο την Παρασκευή, κάτι που σήμανε αύξηση της κεφαλαιοποίησης της κατά ακόμα 60 δισ. δολάρια.

Ποσό ανάλογο, όπως επισημαίνει ο Μπέρι, «με μία General Motors, δύο Hersheys, τρεις Etsy's, τέσσερις Dominos, δέκα Vornados», ενώ προσθέτει για το ράλι του τεχνολογικού κολοσσού «απολαύστε το όσο διαρκεί».

Ο ίδιος είχε κάνει γνωστό την πρώτη Δεκεμβρίου ότι έχει ανοίξει θέσεις short στις μετοχές της Tesla, προτρέποντας μάλιστα τότε τον Έλον Μασκ - ως «δωρεάν συμβουλή σε έναν καλό τύπο» - να πουλήσει το 25 με 50% των μετοχών του στην εταιρεία «στην τρέχουσα γελοία τιμή τους».

Η κεφαλαιοποίηση της Tesl εκείνη την ημέρα ήταν 555 δισ. δολάρια ενώ σήμερα έχει φτάσει τα 834 δισ. δολάρια, που σημαίνει ότι οι απώλειες του Μπέρι είναι στο περίπου 34%. Ωστόσο, όπως αναφέρει, ο ίδιος συνεχίζει να ανοίγει και άλλες θέσεις short. 

Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2020 η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού είχε πραγματοποιήσει ξέφρενο ράλι 740%, ενώ μόνο εντός του 2021 το άλμα της είναι ήδη 16%.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τίτλος της Tesla έχει ενισχυθεί κατά 513% τους τελευταίους οκτώ μήνες περίπου, από τότε δηλαδή που ο ίδιος ο Έλον Μασκ είχε αναφέρει ότι «η τιμή της μετοχή είναι πολύ υψηλή κατά τη γνώμη μου»

Ο Μάικλ Μπέρι είχε γίνει γνωστός από το ασυνήθιστο στοίχημά του εναντίον της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ το 2005, μια ιστορία που συμπεριέλαβε ο Μάικλ Λιούς στο βιβλίο του «Το μεγάλο σορτάρισμα» για την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τον Κρίστιαν Μπέηλ στον ρόλο του Μπέρι.

Την εποχή που ο Μπέρι είχε προβλέψει την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων είχε αντιμετωπίσει γενική αποδοκιμασία, με τους επενδυτές στο fund που διαχειριζόταν να τον πιέζουν να τους επιστρέψει τα χρήματά τους από τα CDS που είχε αγοράσει.

Τελικά, ωστόσο, το κύμα πτωχεύσεων που ακολούθησε οδηγώντας στο παγκόσμιο κραχ του 2008 δικαίωσε τον Μπέρι, ο οποίος αποκόμισε κέρδη 750 εκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές του και 100 εκατομμυρίων για τον ίδιο προσωπικά.