Προειδοποίηση Ντράγκι σε Ματαρέλα: Υποτιμάτε την αντίδραση των αγορών στον προϋπολογισμό

Προειδοποίηση Ντράγκι σε Ματαρέλα: Υποτιμάτε την αντίδραση των αγορών στον προϋπολογισμό

Τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, συνάντησε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρι Ντράγκι, όπου του επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αρνητική αντίδραση των αγορών στον νέο προϋπολογισμό της χώρας, σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι φέρεται να είπε στον Σ. Ματαρέλα ότι η ιταλική κυβέρνηση υποτιμά τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο προϋπολογισμός που κατάρτισε. Σύμφωνα μάλιστα με τη La Stampa, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι η προσέγγιση της ιταλικής κυβέρνησης είναι λάθος καθώς δεν είναι η στάση των ευρωπαϊκών θεσμών που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά η αντίδραση των αγορών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στον πρόεδρο Ματαρέλα, αυτό που θα πρέπει να τους φοβίζει είναι μια ενδεχόμενη υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στα τέλη του Οκτώβρη και θα προκαλούσε «ανυπολόγιστες ζημιές, πολλαπλασιάζοντας τη δυσπιστία των αγορών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο άντρες συνομιλούν συνήθως τηλεφωνικά, ωστόσο αυτή τη φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ επέλεξε να μεταβεί στη Ρώμη για να συναντήσει τον Ιταλό πρόεδρο, κάτι που ίσως δείχνει ότι την αυξημένη πίεση που υπάρχει για το ζήτημα. 

Προς το παρόν πάντως δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από το γραφείο της ιταλικής προεδρίας.