Ο Ευ. Τσακαλώτος ζητά περίοδο χάριτος 15-20 ετών για το χρέος

Ο Ευ. Τσακαλώτος ζητά περίοδο χάριτος 15-20 ετών για το χρέος

Σύμφωνα με το Reuters, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος 15-20 ετών, ώστε να ενθαρρυνθούν οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια καθαρή λύση, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να επενδύσουν για επτά, οκτώ, εννέα χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος σε μια διάλεξη στο London School of Economics.

«Αν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα», τόνισε.

Επιστροφή στις αγορές ομολόγων το β' μισό του 2016

Σύμφωνα με το Reuters ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως σκοπός της Ελλάδας είναι η επιστροφή της στις αγορές ομολόγων το β' μισό του 2016.

Υπογράμμισε πως έχει συναντηθεί με διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου για να συζητήσει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.

Τέλος, τόνισε πως «υπάρχουν, ασφαλώς, πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά τους φοβίζει το Grexit καθώς και ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην πετύχει».

Ο αρθρογράφος των LATimes και του WSJ, Peter Spiegel, υπογράμμισε μέσω Twitter πως η πρόταση του κ. Τσακαλώτου ότι η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να περιλαμβάνει 15ετή με 20ετή επιμήκυνση των δανείων είναι μικρότερη από αυτή που επιθυμεί το ΔΝΤ.