Ο δρόμος του «πράσινου» χρήματος
Liberal Markets

Ο δρόμος του «πράσινου» χρήματος

Εν όψει των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, η συζήτηση έχει ανάψει στα πηγαδάκια των διαχειριστών, όσον αφορά τι θα σήμαινε η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο για τις εταιρείες της πράσινης ενέργειας.

Η ώθηση όμως προς την πράσινη ενέργεια είναι μονόδρομος ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τον Νοέμβριο.

Σίγουρα οι πολιτικοί μπορεί να είναι σε θέση να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν αυτή τη μετάβαση, αλλά το γεγονός ότι οι γίγαντες ορυκτών καυσίμων όπως η BP, η Exonn Mobile και η Royal Dutch Shell αλλάζουν ήδη τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, αποκαλύπτει ότι το νερό έχει ήδη μπει στο αυλάκι.

Για άλλη μια φορά άλλωστε ο δρόμος του χρήματος είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικός.

Πρόσφατη ερευνητική έκθεση της PwC αναδεικνύει το γεγονός ότι οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων σε νεοσύστατες εταιρείες «τεχνολογίας του κλίματος» που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα τομέων με προσανατολισμό την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν πολλαπλασιαστεί με εκθετικό ρυθμό.

Σύμφωνα με την έρευνα που αντιπροσωπεύει μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης των παγκόσμιων επενδύσεων στην τεχνολογία του κλίματος, το 2013 η χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε πρώιμο στάδιο για εταιρείες τεχνολογίας του κλίματος ήταν περίπου 418 εκατ. δολάρια, ενώ το 2019 η συνολική χρηματοδότηση επιχειρήσεων αυξήθηκε στα 16 δισ.δολάρια (!).

Καθώς εταιρείες, επενδυτές και κυβερνήσεις δεσμεύονται σε παγκόσμια κλίμακα να μηδενίσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων, η ζήτηση για την τεχνολογία του κλίματος θα επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο.

Ποιά είναι τα γεωγραφικά σημεία στα οποία συσσωρεύονται οι επενδύσεις της νέας ενεργειακής εποχής;

Κορυφαίος κόμβος επενδύσεων στην τεχνολογία του κλίματος είναι η περιοχή Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στις Ηνωμένες Πολιτείες με χρηματοδότηση 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούν η Σαγκάη και το Πεκίνο στην Κίνα, το Λος Άντζελες και η Βοστώνη πάλι στις ΗΠΑ, το Γκουάνγκτζου, το Ναντζίνγκ και Χανγκζού στην Κίνα, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν το Βερολίνο στην Γερμανία και το Μπανγκαλόρ στην Ινδία.

Ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, είναι η Green Investment Group (GIG) τoυ ομίλου Macquarie, η οποία μόνο τα τελευταία 3 χρόνια έχει δεσμευτεί για επενδύσεις ύψους 7 δισ. δολ. σε διάφορα έργα ανανεώσιμης ενέργειας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2020, η GIG επένδυσε πέριξ των 2,9 δισ. σε ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο 250 έργων και υπέγραψε 14 νέες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας 1,3GW. Πρόκειται για ρεκόρ όγκων συμφωνιών αγοράς ενέργειας.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος Macquarie διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης, έχει επενδύσει 60 δισ. δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ τα έργα που έχει αναπτύξει ή είναι υπό κατασκευή αγγίζουν τα 46GW.

Αξίζει η επίσκεψη στο site του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς τα report του ομίλου αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες συνεργασίες και κοινοπραξίες της GIG για όσους ψάχνουν επενδυτικές ιδέες.

Για παράδειγμα στο πρόσφατο report του ομίλου μαθαίνουμε ότι στις πρόσφατες επενδύσεις της GIG περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενέργεια από απόβλητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αιολική ενέργεια στην ξηρά στην Πολωνία και στην Σκανδιναβία, υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Για τα φωτοβολταϊκά στο Ηνωμένο Βασίλειο η GIG έκανε κοινοπραξία με την Enso Energy για τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια αποθήκευσης ενέργειας χωρίς επιδότηση μεγέθους 1GW.

Για τα έργα στην Ν.Κορέα η GIG ξεκίνησε συνεργασία με την Total, για να συν-αναπτύξει χαρτοφυλάκιο 2.3GW με πέντε πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα. Η κατασκευή για την πρώτη φάση των 500 MW του έργου Ulsan αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2023.

Για τα έργα στην Ιαπωνία η GIG συνεργάστηκε με την Iberdrola για να συν-αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών μεγέθους 3.3GW.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.