Ντ. Κοστέλο: Κανένα περιθώριο αντιστροφής των μέτρων από την κυβέρνηση

Ντ. Κοστέλο: Κανένα περιθώριο αντιστροφής των μέτρων από την κυβέρνηση

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ακόμη και μια δεκαετία θα χρειασθεί προκειμένου να ολοκληρωθούν οι βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο.

Από το βήμα του συνεδρίου, με θέμα «Η Ελληνική Οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος», που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έστειλε τα δικά του μηνύματα, τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς το ΔΝΤ.

Αφενός έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο να πάρει πίσω μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, βάζοντας τέλος σε μια συζήτηση που συντηρούν καθημερινά με δηλώσεις τους πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Αφετέρου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους», καθώς η κατάσταση στις αγορές στέλνει ένα μήνυμα πως όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα θα τελεί σε εύθραυστη κατάσταση.

Ερωτηθείς για την κατάσταση λόγω της Ιταλίας, απάντησε ότι η αύξηση των επιτοκίων στις χώρες της περιφέρειας λόγω της κρίσης στην Ιταλία «δεν βοηθά την Ελλάδα» καθώς επηρεάζει τους πάντες, από το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις, έως τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να δανειστούν. Και έστειλε ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι η κρίση στην Ιταλία περιέχει και ένα «χρήσιμο μήνυμα», λέγοντας ότι «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη», και ότι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος, για τον οποίο η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να προχωρήσει στην «αντίστροφη μέτρων που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των θεσμών». 

Επισήμανση με αποδέκτες υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούν με κάθε ευκαιρία να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχετικά με το σενάριο να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς και με άλλα μέτρα της μεταμνημοναικής περιόδου.

Στην πράξη το στέλεχος της Κομισιόν, επανέλαβε την πάγια θέση των Βρυξελλών ότι η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να αντιστρέψει μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος. Έστειλε όμως και μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν στην Ελλάδα ένα εμπροσθοβαρές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι σε δρόμο να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, τονίζοντας πως στο επικείμενο Eurogroup της 21η Ιουνίου θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που ευχήθηκε να υπάρξει, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Τέλος, έκανε σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταμνημονιακής προετοιμασίας είπε πως οι Ευρωπαίοι βοηθούν την Ελλάδα να κτίσει το ταμειακό απόθεμα της για την επόμενη ημέρα. «Λαμβάνονται μέτρα που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους σε βάθος 10- - 20 ετών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.