Νιτσιάκος: Νέες επενδύσεις 50 εκατ., καινοτομία και εξωστρέφεια

Νιτσιάκος: Νέες επενδύσεις 50 εκατ., καινοτομία και εξωστρέφεια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε νέες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν τόσο την είσοδο σε νέα προϊόντα όσο και στην ενίσχυση των υπαρχουσών μονάδων που πάνε εξαιρετικά προχωρά η Ηπειρωτική εταιρεία Νιτσιάκος ΑΒΕΕ.

Η είσοδος στο μοσχαρίσιο κρέας με μικρή μονάδα παραγωγής, αλλά και οι εξαγωγές στο εξωτερικό πρώτα στην Ιταλία που ήδη έγινε σημαντικό άνοιγμα το 2018 και κατόπιν στην Αγγλία είναι τα νέα στοιχήματα της επιχείρησης.

Αυτά αποκάλυψε χθες το βράδυ σε συνάντηση με δημοσιογράφους η υπεύθυνη marketing και πωλήσεων της επιχείρησης Μαριλένα Νιτσιάκου, σημειώνοντας ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της επιχείρησης είναι στο 5%.

Θυμίζουμε ότι η Νιτσιάκος αποτελεί την πρώτη και με διαφορά εταιρεία στον κλάδο της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα, 6η στον κλάδο των τροφίμων, ενώ βάσει των πωλήσεων είναι μέσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, με κύκλο εργασιών πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, δραστηριοποιείται τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα, έχοντας σημαντικότατη παρουσία στις ζωοτροφές, στα άλευρα και στα σιτηρά.

Ένα από τα μυστικά της εταιρείας που της έδωσαν αβαντάζ μέσα στην κρίση, όπου τριπλασίασε τον κύκλο εργασιών της, είναι ότι έχει «χτίσει» έναν πλήρως ολοκληρωμένο – καθετοποιημένο κύκλο παραγωγής.

Πλέον καλλιεργεί σιτηρά, παράγει ζωοτροφές με τις ανάλογες συνέργειες (ανακύκλωση προϊόντων) που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία, εκκολάπτει νεοσσούς, τυποποιεί και διανέμει τα προϊόντα της.

Όπως τόνισε η κα Νιτσιάκου, ο κύκλος εργασιών το 2017 ανήλθε στα 324 εκατ. ευρώ έναντι 300 εκατ. το 2016, ενώ ο δανεισμός είναι σχετικά μικρός και απολύτως ελεγχόμενος, σύμφωνα με την ίδια.

Στο πλαίσιο αυτών των επενδύσεων, πλην της επέκτασης στο μοσχαρίσιο κρέας είναι η δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής στο κοτόπουλο καθώς οι υπάρχουσες δεν καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Επίσης, δημιουργείται αποθήκη και κέντρο logistics σε ιδιόκτητη έκταση 130 στρεμμάτων στη Χαλκίδα για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλης της Ελλάδας και την καλύτερη οργάνωση, δεδομένου ότι η ζωή των προϊόντων είναι περίπου μια εβδομάδα. Επίσης, εκσυγχρονίζεται η μονάδα παραγωγής προψημένων.

Σ' ό,τι αφορά την Ιταλία, γίνονται εξαγωγές περίπου 100 τόνων την εβδομάδα, με παρουσία κυρίως στα νότια της χώρας, ενώ υπάρχει στόχος για επέκταση και στα βόρια.

Η κα Νιτσιάκου επισήμανε πως το 42% του κύκλου εργασιών του ομίλου προέρχεται από το κοτόπουλο, το 40% από τις ζωοτροφές και τα υπόλοιπα από το κουνέλι, τη γαλοπούλα και τα άλευρα, ενώ γνωστοποίησε ότι πλέον στην εταιρεία εργάζονται περίπου 1.000 άτομα.

Ποια είναι η Νιτσιάκος

Η εταιρεία Νιτσιάκος ιδρύθηκε το 1972 από τον κ. Θεόδωρο Νιτσιάκο, ο οποίος με ελάχιστα κεφάλαια αλλά και σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό στον τομέα της γεωπονίας, ξεκίνησε την προσπάθεια.

Σήμερα έχει φτάσει να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις δέκα μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο.

Πλέον διαθέτει δέκα εργοστάσια και εγκαταστάσεις συνολικά σε Ιωάννινα, Άρτα, Θεσσαλονίκη και Νιγρίτα Σερρών. Στα Ιωάννινα που είναι η έδρα των επιχειρήσεων, σε έκταση 50 στρεμμάτων η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 12.000 τμ, ενώ μεγάλο εργοστάσιο υπάρχει επίσης στην Άρτα. 

Η εταιρεία έχει παρουσία και στον ξενοδοχειακό κλάδο

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως η εταιρεία Νιτσιάκος, εδώ και χρόνια, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Εδώ και χρόνια ο όμιλος διαθέτει το 5άστερο Du Lac Congress & Spa στα Γιάννενα, ένα μεγάλο ξενοδοχείο με συνεδριακό κέντρο κ.λπ., καθώς επίσης και το Μαριλένα στην Κέρκυρα.

Επίσης, όπως αποκάλυψε χθες η κα Μαριλένα Νιτσιάκου, η εταιρεία σχεδιάζει την είσοδό της και στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά, αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία. Δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι δημιουργία εκ του μηδενός ξενοδοχείου ή κάποια εξαγορά και μετατροπή, όμως στόχος είναι να γίνει κάτι πετυχημένο και φιλόδοξο. Άλλωστε, όπως δήλωση η κα Νιτσιάκου, η Αθήνα έχει λαμπρό μέλλον στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο.