Neste το φιλανδικό πρότυπο της κυκλικής οικονομίας

Neste το φιλανδικό πρότυπο της κυκλικής οικονομίας

Της Μαίρης Βενέτη

Το Σαββατοκύριακο η στήλη είχε εκτενές αφιέρωμα στην κυκλική οικονομία. Δεδομένου ότι παγκοσμίως εισερχόμαστε σ'έναν μετασχηματισμό του γραμμικού μοντέλου παραγωγής, η στήλη θα ξεκινήσει ένα κύκλο άρθρων για τις εταιρείες που ηγούνται σήμερα στις εξελίξεις του αύριο.

Άλλωστε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των επενδυτών και των εκδοτών εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως θεωρούν τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες σημαντικούς ή πολύ σημαντικούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της HSBC.

Στην έρευνα Sustainable Financing and Investing Survey 2019, συμμετείχαν 500 επενδυτές και 500 εκδότες εταιρικών ομολόγων από την Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές και οι εκδότες εστιάζουν στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των επενδύσεών τους είναι ότι πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο κάνουν το σωστό.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες όπως οι κανονιστικές απαιτήσεις

ή η πεποίθηση ότι οι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις ενδέχεται να φέρουν βελτιωμένες αποδόσεις και μειωμένο ρίσκο.  
   
Η τάση των τελευταίων μηνών σε αρκετούς εκδότες ομολόγων είναι να συμπεριλαμβάνουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια στοιχεία Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) – με την πλειοψηφία τους να υιοθετούν στρατηγικές οι οποίες μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Επιπλέον, οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι κατά την επόμενη διετία, θα εστιάσουν περισσότερο σε θέματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά, με το 63% των επενδυτών να σχεδιάζει να αγοράσει πιο "πράσινα" ή βιώσιμα ομόλογα.

Μια παρόμοια τάση διαφαίνεται και στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και φυσικά ο χρηματοοικονομικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο προς τη μετάβαση σε αυτό που αποκαλούμε κυκλική οικονομία.

Η επανάσταση της Neste

Η ιδέα ότι τα απόβλητα που προέρχονται από κάποια διεργασία, μπορεί να γίνουν μια πολύτιμη πρώτη ύλη για ένα άλλο προϊόν, έχει εμπνεύσει τη στρατηγική της Neste γύρω από την ανάπτυξη και την παραγωγή των ανανεώσιμων καυσίμων της.

Η φιλανδική εταιρεία αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα μετασχηματισμού από μια εταιρεία διύλισης πετρελαίου σε μια κυκλική εταιρεία, καθώς είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοντίζελ στον κόσμο και έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και ανακυκλούμενων υλικών για την παραγωγή καυσίμων.

Ως εκ τούτου, κατέκτησε για δεύτερη φορά την τρίτη θέση στη λίστα της Corporate Knights 2019 με τις 100 πιο βιώσιμες επιχειρήσεις του πλανήτη.

Η εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα τα τελευταία 13 έτη, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ από καμία άλλη ενεργειακή εταιρεία.

Σύμφωνα με την Corporate Knights, η Neste είναι η υπ' αριθμόν 1 εταιρεία ενέργειας παγκοσμίως, ακριβώς γιατί τα έσοδά της προέρχονται σε ένα μεγάλο βαθμό από καθαρή τεχνολογία.  

Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και ξοδεύει σημαντικούς πόρους στην έρευνα για τα απόβλητα και τη χρήση των υπολειμμάτων σαν πρώτη ύλη. Μόνο το 2018 επένδυσε στον τομέα Ερευνας και Ανάπτυξης περίπου 48 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα εστιάζει στην έρευνα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο τα πλαστικά απορρίμματα θα μπορέσουν να εισέλθουν στη διαδικασία παραγωγής προϊόντων πετρελαίου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρακας θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ξανά και ξανά.

Τα διυλιστήρια και οι εγκαταστάσεις της Neste θεωρούνται από τις πιο προηγμένες στην Ευρώπη, σε μία χώρα που δίνει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Ξεκινώντας το 1948 με την προοπτική να εξασφαλίσει στη Φινλανδία επαρκή προμήθεια πετρελαίου, η Neste πειραματίστηκε στην ανάπτυξη 100% ανανεώσιμου ντίζελ και μετατράπηκε από διυλιστήριο πετρελαίου σε παγκόσμιο ηγέτη στα ανανεώσιμα προϊόντα, με αποτέλεσμα σήμερα να εκπροσωπούν το 51% των κερδών της.

Αυτό άλλωστε αποτύπωσε και η αλλαγή του ονόματός της από Neste Oil σε Neste το 2015.

Το ανανεώσιμο ντίζελ της Neste παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις όχι μόνο συγκριτικά με το βιοντίζελ, αλλά ακόμη και από το συμβατικό ντίζελ από ορυκτά καύσιμα, τόσο από πλευράς κίνησης των κινητήρων όσο φυσικά και του αντίκτυπου που έχει στο περιβάλλον. 

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μονάδες ανανεώσιμων καυσίμων στο Πόρβο της Φινλανδίας, στη Σιγκαπούρη και στο Ρότερνταμ, ενώ έχει θέσει σαν στόχο η νέα μονάδα παραγωγής στη Σιγκαπούρη να είναι σε θέση να παράγει ανανεώσιμα καύσιμα για αεροσκάφη έως το 2020.

Άλλωστε στην αγορά καυσίμων για μεταφορές η εταιρεία έχει συνολικό παγκόσμιο μερίδιό στη ζήτηση για ντίζελ πέριξ στους 900 εκατ. τόνους.

Ήδη, τα ανανεώσιμα καύσιμά της χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε εμπορικές πτήσεις της Lufthansa και της KLM, καθώς περισσότερες από 1.000 συνεχείς πτήσεις απέδειξαν ότι τα ανανεώσιμα καύσιμα για αεροσκάφη είναι έτοιμα να χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.  

Ένας ακόμα στόχος της είναι να γίνει πάροχος ανακυκλούμενων χημικών και να μπορεί να στηρίξει την κυκλική οικονομία παρέχοντας καινοτόμες λύσεις από πλαστικά απόβλητα. Φιλόδοξος στόχος της εταιρείας είναι να μπορεί να επεξεργάζεται ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως σε πλαστικά απόβλητα από το 2030 και μετά.

Επίσης, η Neste έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τους πελάτες της τόσο από τον χώρο μεταφορών όσο και τον κλάδο χημικών, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 20 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030. 

Η εταιρεία απολαμβάνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από την αγορά ,καθώς έχει σχεδόν επταπλασιάσει την τιμή της την τελευταία δεκαετία και έχει φτάσει σε κεφαλοποίηση τα 22,2 δισ. ευρώ. Παρά τις υψηλές επενδύσεις στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης διανέμει μέρισμα -το οποίο βαίνει αυξανόμενο- με μερισματική απόδοση βάση διακύμανσης τριμήνου πέριξ του 2%-2,5%.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.