Νέο "ψαλίδι" στις συντάξεις- Στα 2.000 ευρώ το ανώτατο κλιμάκιο

Νέο "ψαλίδι" στις συντάξεις- Στα 2.000 ευρώ το ανώτατο κλιμάκιο

Με επιπλέον μειώσεις στο ανώτατο κλιμάκιο σύνταξης κατατέθηκε τελικά στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ούτως ή άλλως έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και απεργιακές κινητοποιήσεις απο όλο το φάσμα των επαγγελματικών κλάδων.

Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής το ανώτατο ποσόν σύνταξης διαμορφώθηκε στα 2.000 ευρώ μικτά από 2.304 μηνιαίως που ήταν η αρχική πρόβλεψη δηλαδή μειωμένο κατά 26%. Στο ποσό των 2.000 ευρώ συνυπολογίζεται η εισφορά υπέρ υγείας και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, με αποτέλεσμα, το τελικό «καθαρό ποσό» της σύνταξης μετά το νέο πλαφόν να διαμορφώνεται  στα 1.820 ευρώ. Συγκεκριμένα το άρθρο 13 του νομοσχεδίου ορίζει ότι μέχρι την 31/12/2018 αναστέλλεται η καταβολή κάθε μηνιαίας σύνταξης κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ. Το πλαφόν πάντως για το άθροισμα συντάξεων παραμένει στο ύψος που είχε τεθεί από την αρχή, δηλαδή στα 3.000 ευρώ από τα 3.600 ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας κύριες συντάξεις του ποσού άνω των 2.000 ευρώ εισπράττουν περίπου 4.000 συνταξιούχοι, κυρίως από ΔΕΚΟ, τράπεζες και δικαστικοί οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται άμεσα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Ακόμη, το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή καταργεί την εξαίρεση των βουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ρύθμιση που είχε τύχη της γενικής αποδοκιμασίας και αποσύρεται με εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής τη Μ. Εβδομάδα και θα προωθηθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά το Πάσχα.

Για το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα για την διάταξη που καταργεί το Αγγελιόσημο (πόρο των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων) η ΠΟΕΣΥ κήρυξε τριήμερη απεργία από την Κυριακή έως και την Τρίτη ενώ η ΓΣΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει την προκήρυξη 48ωρης απεργίας τις ημέρες της συζήτησης στην ολομέλεια.