Το υπουργείο Πολιτισμού «χτυπάει» και τον ΟΛΠ, μετά το Ελληνικό

Το υπουργείο Πολιτισμού «χτυπάει» και τον ΟΛΠ, μετά το Ελληνικό

Με ένα μπελά στις αποσκευές του πηγαίνει στην Κίνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο μπελάς αυτός δεν είναι άλλος από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερεί επενδύσεις. Τελευταίο κατόρθωμά της, η προσπάθεια να ακυρώσει την παραχώρηση κτηρίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην Cosco. Με την πρόφαση ότι πρέπει να γίνει εκεί δημόσιο μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ ζητά με επιστολή της να ανακληθεί η παραχώρηση του κτηρίου Silo. Η κα Βλαζάκη  είναι εκείνη που έχει σχέση με τις προσπάθειες καθυστέρησης της επένδυσης στην Αφάντου και στο Ελληνικό. Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην κινεζική κυβέρνηση; Τι είπε στον επενδυτή της Ρόδου; Τι λέει στον επενδυτή του Ελληνικού; Πως οι ιδεοληψίες προξενούν καθυστέρηση; Κι εκείνος, πώς θα αντιδράσει;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ ζητεί με επιστολή της προς το υπουργείο Ναυτιλίας την ανάκληση παραχώρησης κτηρίων του ΟΛΠ. Μία μόλις εβδομάδα μετά την αποκάλυψη προσπάθειας χαρακτηρισμού ως διατηρητέων κτηρίων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, οι ίδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αξιώνουν να αποδοθεί το κτίριο του «Silo». Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις όπου λειτουργούσαν κάποτε οι διαμετακομιστικές αποθήκες των σιτηρών και οι οποίες ήταν και παραμένουν, και μάλιστα και με νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, στις εκτάσεις που έχει παραχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι πλέον η Cosco.

Αν και η αξίωση του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμάται πως προσκρούει σε πλήθος νομικών και ουσιαστικών εμποδίων, έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων ενεργειών των συγκεκριμένων υπηρεσιών του υπουργείου που αμφισβητούν περιουσιακά στοιχεία ομίλων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται τόσο η περίπτωση του Ελληνικού όσο και αυτή της Αφάντου στη Ρόδο.

Η ιδεοληψία του «δημόσιου μουσείου»

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, που υπογράφει την επιστολή με θέμα «Ανάκληση παραχώρησης χρήσης του κτιρίου του “Silo” στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» και ημερομηνία 13 Απριλίου 2017 (σ.σ. την ίδια μέρα δηλαδή με την απόφαση του υπουργείου με την οποία επιχειρήθηκε να γίνει χαρακτηρισμός κτιρίων στο Ελληνικό ως διατηρητέων κατά παρέκκλιση από την ψηφισθείσα σύμβαση,) ήταν γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων επί της προηγούμενης κυβέρνησης και μετείχε σε όλες τις συσκέψεις και επιτροπές για τις επενδύσεις.

Επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε αποφασιστεί να ζητηθεί η εξαίρεση του κτηρίου του «Silo» όπως και των πενταώροφων αποθηκών του ΟΛΠ και της πέτρινης αποθήκης. Οι διαπραγματεύσεις με την κινεζική πλευρά είχαν προχωρήσει και όλα έδειχναν ότι θα υπήρχε καλή κατάληξη. Η κυβέρνηση άλλαξε όμως και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έστειλε κανένα έγγραφο με το οποίο να ζητά την εξαίρεση. Ετσι, δεδομένου και του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης μόνο για τη Δραπετσώνα, η λεγόμενη «πολιτιστική ακτή Πειραιά» ετάφη και μάλιστα άδοξα.

Παρ' όλα αυτά η κα Βλαζάκη επανέρχεται και ζητεί από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, «να προβείτε σε απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί η ισχύουσα παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος του κτιρίου του “Silo” και να παραχωρηθεί εν συνεχεία στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να στεγαστεί το Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων». Υποστηρίζει δε ότι «η ίδρυση Δημοσίου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού, που θα υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το φιλόδοξο σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής ως κύριας συνέργειας συναρμόδιων υπουργείων» αλλά και ότι το συγκεκριμένο κτίριο «ανταποκρίνεται στον εμβληματικό σχεδιασμό σύνδεσης της πόλης του Πειραιά με την πύλη εισόδου της χώρας και όλος ο σχεδιασμός –με δαπάνη και ανθρώπινου δυναμικού και πόρων– αφορά το συγκεκριμένο εμβληματικής φυσιογνωμίας κτίριο».

Ο θάνατος της «Πολιτιστικής Ακτής Πειραιώς»

Η «Πολιτιστική Ακτή Πειραιώς» αποτελεί μια πρωτοβουλία της προηγουμένης δεκαετίας που ως επισπεύδοντα είχε τον ΟΛΠ επί διοίκησης Γιώργου Ανωμερίτη. Προέβλεπε το προαναφερθέν μουσείο αλλά και «χώρους αναψυχής και θεματικών εκδηλώσεων» και «Μουσείο Μετανάστευσης». Εχουν μάλιστα δαπανηθεί γι' αυτή την πρωτοβουλία σημαντικά ποσά τόσο από τον ΟΛΠ όσο και από άλλους φορείς για μελέτες και αρχιτεκτονικούς και άλλους εικαστικούς διαγωνισμούς. Η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας φιλοδοξούσε να στηριχθεί τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε δημόσια κονδύλια. Όμως, όπως είπαμε, η παρούσα κυβέρνηση το κατάργησε με συνοπτικές διαδικασίες.

Το «μυστικό» αποτελεί η λέξη Δημόσιο, κάτι που αποτελεί εμμονή μέχρι ιδεοληψίας της κας γενικής γραμματέως. Η κινεζική πλευρά η οποία γνώριζε το θέμα και έψαχνε φόρμουλες ώστε να βρεθεί καθεστώς που να επιτρέπει τη λειτουργία του μουσείου, προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο εγχείρημα και μάλιστα στο Silo. Η απάντηση ήταν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να χρηματοδοτηθεί ένα μουσείο από κινεζικά χρήματα. Αρχές Μαρτίου, η κα Κονιόρδου είχε ερωτηθεί σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα και είχε δηλώσει άγνοια. Προφανώς  ούτε μετά έμαθε.

Με κινήσεις σαν αυτή, που δεν έχουν καμία σχέση με την κυβερνητική πολιτική και βάζουν εμπόδια στην ίδια την πολιτική Τσίπρα, ο οποίος έθεσε εαυτόν επικεφαλής των επενδύσεων, η κα Βλαζάκη είναι προφανές ότι προσπαθεί να μπλοκάρει ακόμα μια επένδυση. Μόνη της, ή με την κα Κονιόρδου; Η υπουργός πρέπει να απαντήσει.

Τρία καυτά ερωτήματα

Επί τη ευκαιρία ας απαντήσει και σε ακόμα τρία ερωτήματα:

-Είναι αλήθεια πως η κήρυξη του χώρου της επένδυσης Αφάντου Ρόδου ως αρχαιολογικού έδιωξε τον επενδυτή; Ή είναι… σύμπτωση;

-Είναι αλήθεια πως στο θέμα αναπομπής του Ελληνικού η γενική διευθύντρια αναστήλωσης είχε σημειώσει στο έγγραφο αναπομπής ότι δεν συντρέχει λόγος να αναπεμφθεί το θέμα σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου; Η κα Βλαζάκη τι θέση πήρε; Γιατί, παρότι η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσιακή παράγων επεσήμαινε πως δεν πρέπει να γίνει η αναπομπή, η πολιτική ηγεσία την αγνόησε και προχώρησε;

-Είναι αλήθεια πως όλα τα απαιτούμενα για κήρυξη αρχαιολογικών ζωνών στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού έχουν γίνει από τον Δεκέμβριο του 2016; Γιατί η κα Βλαζάκη, αρμόδια για την ημερήσια διάταξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το κρατά στο μούσκιο, επισείοντας τη δαμόκλειο σπάθη επί της κεφαλής της επένδυσης;

Αντιγόνη Καρατάσου