Νέες επενδύσεις από το Diorama Fund του Δ. Δασκαλόπουλου

Νέες επενδύσεις από το Diorama Fund του Δ. Δασκαλόπουλου

Της Αντιόπη Σχοινά

Την είσοδο του με μειοψηφικό πακέτο συμμετοχής σε τουλάχιστον δυο παραγωγικές εταιρείες με υψηλές αποδόσεις και σημαντική εξωστρέφεια αναμένεται να ανακοινώσει εντός του ερχόμενου διμήνου το Diorama Investments Hellenic Growth Fund, του οποίου Ancor Investor είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Liberal, η επενδυτική ομάδα του Diorama, έχοντας βολιδοσκοπήσει το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών υγιών επιχειρήσεων, αναμένεται, εκτός σημαντικού απρόοπτου, να προχωρήσει στην εξαγορά ποσοστού σε δύο γνωστές παραγωγικές εταιρείες.

Παράλληλα το fund, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αργότερο στην ερχόμενη τριετία αναμένεται να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 συμμετοχές σε ελληνικές εταιρείες με κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Μέχρι 40% η συμμετοχή

Το ποσοστό με το οποίο το fund πρόκειται να εισέλθει στις εν λόγω εταιρείες δεν θα ξεπερνά το 40% του μετοχικού τους κεφαλαίου, καθώς η επενδυτική στρατηγική δεν εστιάζεται στην αγορά πλειοψηφικού πακέτου.

Το DIORAMA HGF, όπως τονίζουν οι πηγές του Liberal, προτιμάει να έχει σημαντική επιρροή από τον απόλυτο έλεγχο και συνήθως αποκτά σημαντικές μειοψηφικές συμμετοχές μεταξύ 10% και 40%, καθώς κύριο γνώρισμα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) είναι να βασίζονται σημαντικά στους ιδρυτές / ιδιοκτήτες οι οποίοι κατέχουν βαθιά γνώση της αγοράς, του κλάδου, των πελατών, των προμηθευτών και των βασικών υπαλλήλων.

Το DIORAMA επενδύει κυρίως σε επιλέξιμες ελληνικές ΜμΕ, οι οποίες καλύπτουν συγκεκριμένα επενδυτικά κριτήρια: ελκυστική δυναμική του κλάδου, υψηλή ποιότητα και ακεραιότητα της διοίκησης, ισχυρά οικονομικά μεγέθη και, φυσικά, αναπτυξιακή δυνατότητα και εξωστρεφή προσανατολισμό.

Στα 100 εκατ. τα διαθέσιμα προς επενδύσεις κεφάλαια

Το DIORAMA HGF είναι ένα γενικού χαρακτήρα growth capital private equity fund, το οποίο ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λουξεμβούργου (CSSF), έχει προς επένδυση κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ και συμμετέχουν σε αυτό 10 επενδυτές, εκ των οποίων ο βασικός επενδυτής είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του είναι ο Νίκος Νανόπουλος, ενώ ο Δ. Δασκαλόπουλος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Το Fund έχει 10ετή διάρκεια και επενδυτική περίοδο 3 - 5 έτη και όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές αναμένεται μέχρι το αργότερο το 2019-2020 να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 συμμετοχές σε ελληνικές εταιρείες με κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι διαχειρίστρια του Diorama HGF είναι η DECA Investments AIFM Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Εναλλακτικών Επενδύσεων (Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.), η οποία ελέγχεται από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πού εστιάζει

Το DIORAMA HGF αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε περιπτώσεις όπου ο συνδυασμός ποιότητας διοίκησης, δυναμικής του κλάδου και οικονομικών μεγεθών της εταιρείας υποδεικνύουν ότι η εκτιμώμενη, σταθμισμένη κατά τον κίνδυνο, απόδοση είναι ελκυστική. Οι τομείς ενδιαφέροντος του DECA, από τους οποίους προέρχονται και οι εταιρείες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο είναι η παραγωγή (με μεγάλη συμμετοχή), τουρισμός, υπηρεσίες και τεχνολογία.

Τα μέλη της επενδυτικής ομάδας της Deca έχουν συνολική επαγγελματική εμπειρία πλέον των 100 ετών στον χρηματοοικονομικό τομέα, με εμπειρία σε τομείς όπως οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, η επενδυτική τραπεζική, οι επενδύσεις κεφαλαιαγορών, αλλά και η τραπεζική μεγάλων επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η πρώτη συμμετοχή, στην Atlas Tapes

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή του Diorama που γνωστοποίησε η διαχειρίστρια Deca Investments είναι στην Atlas Tapes S.A., έναντι 7 εκατ. ευρώ.

H Atlas Tapes είναι δυναμική ελληνική επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών, προϊόντων και άλλων υλικών συσκευασίας. Με έσοδα €65 εκατ. το 2014, σημαντική κερδοφορία και εξαγωγική δραστηριότητα που ξεπερνάει το 85% των πωλήσεών της, κατάφερε το 2014 να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων της σε περισσότερους από 330 (έναντι 250 το 2013) και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο της. Η επένδυση θα επιτρέψει στην Atlas Tapes να διευρύνει την παραγωγική της βάση, να εκσυγχρονίσει με αυτοματισμούς την παραγωγή της, να βελτιστοποιήσει τα κόστη της, κυρίως μέσω μείωσης του ενεργειακού της κόστους, και να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τη θέση της στον διεθνή χώρο. Ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2015 –σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία– η εταιρεία αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 10%.