Νέες επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ προωθεί η Deca Investments

Νέες επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ προωθεί η Deca Investments

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τις επόμενες επενδυτικές επιλογές της στην ελληνική αγορά αναζητά το fund Deca Investments – αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments - ώστε να επενδύσει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ. Την τελευταία τριετία έχει επενδύσει 71 εκατ. ευρώ σε επτά ελληνικές εταιρείες.

Εξ αρχής ο σχεδιασμός ήταν να επενδυθούν 115 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, ενώ τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια του Diorama φτάνουν στα 135 εκατ. ευρώ. Οι επτά έως τώρα επενδύσεις που έχει κάνει ηDeca αφορούν σε μικρομεσαίου μεγέθους αλλά εξωστρεφείς, μη εισηγμένες εταιρείες, σε κλάδους με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και έντονο το στοιχείο της καινοτομίας.

Όπως ελέχθη χθες σε συνέντευξη τύπου, όταν ολοκληρωθούν και οι νέες επενδύσεις, το επόμενο στρατηγικό βήμα είναι η δημιουργία του Diorama 2, δηλαδή ενός άλλου private equity fund, το οποίο θα επενδύει σε μεγαλύτερες εταιρείες.

Ο σχεδιασμός

Θα επενδυθούν άλλα 40 εκατ. ευρώ, με τα στελέχη του fund να είναι παρόντα και ενεργά στις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στη βελτίωση του management, λειτουργώντας επικουρικά στη διοίκηση και βοηθώντας την εκάστοτε εταιρεία να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητές της. Το πλάνο αποεπένδυσης ανέρχεται από τέσσερα έως έξι χρόνια.

Τα 40 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε τρεις ή τέσσερις ακόμη εταιρείες εκτός Χρηματιστηρίου, όπου θα παρθούν μεγάλες θέσεις (σημαντική μειοψηφία ή και πλειοψηφία). Σ'' αυτές τις νέες επενδύσεις, ο ορίζοντας αποεπένδυσης θα είναι από τέσσερα έως έξι χρόνια.

Το Diorama ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2014 και έχει υπό διαχείριση πλέον 135 εκατ. ευρώ.

Το fund προήλθε από τη σύμπραξη περίπου δέκα επενδυτών, ενώ ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Λουξεμβούργου (CSSF).

Διαχειρίστρια του fund και η ομάδα που επιλέγει αλλά και «τρέχει» όλη τη δουλειά στην Ελλάδα είναι η Deca Investments AIFM Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Εναλλακτικών Επενδύσεων (Α.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.), η οποία ελέγχεται από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι η πρώτη εταιρεία τέτοιου είδους στην Ελλάδα που πήρε άδεια από την εποπτική αρχή.

Η Διευθύνων σύμβουλος της Deca Investments είναι ο κ. Νίκος Κούλης, ενώ πρόεδρος του δ.σ. του Diorama HGF είναι ο κ. Νίκος Νανόπουλος.

Επιλογές

Για να κάνει τις επενδύσεις της, η ομάδα του Deca έχει «σκανάρει» πάνω από 250 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους, με κυρίαρχους τα τρόφιμα, την τεχνολογία και τη μεταποίηση.

Η φιλοσοφία των στελεχών του fund είναι να επιλέγονται εταιρείες που «είναι καλές στην Ελλάδα, άρα μπορούν να γίνουν καλές και στην Ευρώπη και γιατί όχι και σ'' όλο τον κόσμο, ανάλογα με το αντικείμενό τους».

Το fund έχει δεκαετή διάρκεια ενώ εκ του καταστατικού δεν μπορεί να επενδύσει πάνω από το 12,5% του ενεργητικού του σε μια επιχείρηση (περίπου 17 εκατ. ευρώ).

Οι συμμετοχές γίνονται μέσω αυξήσεων κεφαλαίου ώστε τα χρήματα να μένουν στα ταμεία της εταιρείας. Πρόκειται για μειοψηφικές συμμετοχές, χωρίς να αποκλείονται και οι πλειοψηφικές.

Το Deca Investments δεν ασχολείται με δανειοδοτήσεις, δεν επενδύει σε startups και σύμφωνα με το καταστατικό του δεν «ακουμπά» κλάδους όπως τυχερά παιχνίδια, όπλα και οινοπνευματώδη (πλην κρασιού).

Οι επτά επενδύσεις που έχει κάνει έως τώρα το fund

Atlas Tapes

Η πρώτη στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή είναι στην Atlas Tapes S.A. όπου το fund «μπήκε» με 7,2 εκατ. ευρώ. Η Atlas Tapes είναι δυναμική ελληνική επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών, προϊόντων και άλλων υλικών συσκευασίας, εξάγοντας άνω του 80% της παραγωγής της.

Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον κλάδο της, απασχολώντας περίπου 350 εργαζόμενους, ενώ έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 65 εκατ. ευρώ.

Damavand

Η δεύτερη επένδυση του Diorama ήταν στην εταιρεία Damavand S.A. όπου διέθεσε 7 εκατ. ευρώ για στρατηγική μειοψηφία. Η Damavand Α.Ε. είναι ελληνική επιχείρηση, δραστηριοποιείται με την παραγωγή τροφίμων και ιδιαίτερα με την παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση τομάτας και χυμών φρούτων, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και καλές εξαγωγές. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της με ισχυρή και αυξανόμενη εξαγωγική βάση, έχοντας την έδρα και το εργοστάσιό της στην Καρδίτσα. Η δυναμικότητα του εργοστασίου ξεπερνά τους 150.000 ΤΝ νωπής τομάτας και φρούτων ετησίως ενώ απασχολεί 100 άτομα μόνιμο και 250 εποχικό προσωπικό.

InternetQ

Η InternetQ είναι μία ελληνική εταιρεία με παγκόσμια δραστηριότητα και πελατειακή βάση και δραστηριοποιείται στο χώρο αιχμής, στην ψηφιακή οικονομία και στην υψηλή τεχνολογία, ενώ το Diorama επένδυσε 12 εκατ. ευρώμέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. H InternetQ δραστηριοποιείται σε Κίνα, Ινδία, Μαλαισία Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες και απασχολεί 230 εργαζόμενους.

Adam Pack S.A.

Πρόκειται για τη μοναδική – έως τώρα – εξαγορά του 100% μιας εταιρείας. Το Diorama την Adam Pack S.A. και προέβη σε αύξηση κεφαλαίου για να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας. Η Adam Pack ασχολείται με την παραγωγή χάρτινης συσκευασίας υγρών τροφίμων. Είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής χάρτινων συσκευασιών gable tops και πωμάτων που χρησιμοποιούνται για την συσκευασία φρέσκου γάλακτος και χυμών, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα (περίπου 40% των συνολικών πωλήσεων).

Axel Accessories

Εδώ επενδύθηκαν 6 εκατ. ευρώ για μια σημαντική μειοψηφική συμμετοχή. Πρόκεται για εταιρεία που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την εμπορία γυναικείων ρούχων, τσαντών, υποδημάτων και αξεσουάρ. Διαθέτει έντεκα καταστήματα λιανικής στην Ελλάδα και ισχυρή διεθνή παρουσία με πωλήσεις σε 45 χώρες (οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των συνολικών πωλήσεων).

Viva Wallet Holdings

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη – έως τώρα – επένδυση της Diorama καθώς έναντι 15 εκατ. ευρώ απέκτησε σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία Viva Wallet Holdings S.A. Η Viva Payments, θυγατρική της Viva, είναι ο κορυφαίος ανεξάρτητος πάροχος πληρωμών στην Ελλάδα.

Η Viva Payments αποτελεί το πρώτο Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος στην Ελλάδα για υπηρεσίες εκκαθάρισης (acquiring) και έκδοσης καρτών (issuing) και βασίζεται εξ ολοκλήρου σε cloud υποδομές. Η Viva «μεσολαβεί» για 1 δισ. ευρώ συναλλαγές στην Ελλάδα, σημειώνοντας αξιοσημείωτο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 2-3 χρόνια, ενώ το 2019 θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη όπου ήδη υπάρχει παρουσία.

Lariplast

Η Lariplast είναι μια πολύ καλή ελληνική εταιρεία στο χώρο των πλαστικών μιας χρήσεως, η οποία διαθέτει δύο εργοστασιακές μονάδες, μία στη Λάρισα και μία στην Marles στη βορειοανατολική Γαλλία. Μάλιστα, είναι από τιςλίγες ελληνικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν παραγωγική εγκατάσταση σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης, διαθέτοντας σήμερα ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια της Ευρώπης στον κλάδο της.

Το Diorama επένδυσε 5 εκατ. ευρώ για μια σημαντική μειοψηφική συμμετοχή, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας, ώστε να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό πελατών, σε περισσότερες χώρες.