Νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες για τη μεσαία τάξη

Νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες για τη μεσαία τάξη

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων των «λαϊκών» περιοχών από τον ΕΝΦΙΑ θα επιχειρήσει η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών ακινήτων που προτείνουν αυξήσεις των τιμών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους ειδικά από τις περιοχές που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια από τα ανεργία και στις οποίες έκλεισαν πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις που δραστηριοπιούνταν πέριξ του κεντρικού λιμανιού της Αττικής. 

Αντίθετα το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει αυξήσεις των τιμών ζώνης στο κέντρο των Αθηνών αλλά και στα Βόρεια Προάστια. Ο σχεδιασμός για το κέντρο της Αθήνας ακολουθεί τη ζήτηση που καταγράφεται αλλά και σε καμία περίπτωση δεν καταγράφεται αύξηση της ζήτησης στα Βόρεια Προάστια.  

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν να ελαφρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπως για παράδειγμα το Πέραμα, Κορυδαλλό, Νίκαια  και το Κερατσίνι και αντίθετα να αυξήσουν τις τιμές στο Σύνταγμα, το Παγκράτι, το Κολωνάκι ακόμα και στους Αμπελοκήπους εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται τους τελευταίους 12 μήνες. 

Με τον τρόπο αυτό όμως η κυβέρνηση θα επιβαρύνει περαιτέρω τους ιδιοκτήτες που ήδη σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ΕΝΦΙΑ, ενώ αντίθετα θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τα βάρη στις λαϊκές γειτονιές. Οι προθέσεις της κυβέρνησης  τελούν υπό την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσουν τις περυσινές εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών ακινήτων οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την αναπροσαρμογή των αξιών το 2018.

Και αυτό καθώς οι τιμές που είχαν προτείνει προέβλεπαν αύξηση των τιμών σε αρκετές περιοχές των Νοτίων και Δυτικών Προαστίων που το κατασκευαστικό κόστος είναι υψηλότερο από τις τιμές ζώνης του υπουργείου Οικονομικών. Αντίστοιχα δεν υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις για αυξήσεις των τιμών ζώνης σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ.  

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αν και υποστηρίζουν ότι οι νέες τιμές είναι σχεδόν έτοιμες δεν αποκλείουν η δημοσιοποίηση τους να καθυστερήσει σημαντικά και συγκεκριμένα περί τα τέλη του τρίτου τριμήνου του έτους.  Όπως προκύπτει από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόσο το 2019 όσο και το 2020 θα πρέπει οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να «κουμπώσουν» με τις εμπορικές τιμές.

Βέβαια, από την έκθεση της Κομισιόν προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τιμές ζώνης που είχαν προτείνει οι εκτιμητές το 2018, οι οποίες, στρογγυλοποιήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες περιοχές. 

Αν και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από το 2020, ωστόσο η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ακυρώσει σε πολλές περιπτώσεις τα οφέλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση (νόμος 4579/2018), ενώ σε λιγότερες περιοχές οι μειώσεις όχι απλά θα εξουδετερωθούν αλλά θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό).

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι κίνδυνος για αύξηση των αξιών υπάρχει αφενός σε 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περυσινό διάστημα να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα, με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες, ή προχώρησε σε μικρές αυξήσεις αφετέρου στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών .

Σημειώνεται ότι ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει τον τρόπου υπολογισμού της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ του 2019. Ακόμα και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια για το πως θα γίνουν οι εκπτώσεις καθώς δεν γνωρίζουν τον αλγόριθμο που οδηγεί στη μείωση του φόρου.