Νέα φάρμακα, νέες προοπτικές για GILEAD, ασθενείς και μετόχους

Νέα φάρμακα, νέες προοπτικές για GILEAD, ασθενείς και μετόχους

Η παρουσίαση της Gilead κατά τη διάρκεια του 39ου Ετήσιου Συνεδρίου Υγείας της J.P. Morgan κέρδισε φέτος τις εντυπώσεις, δημιουργώντας σαφείς προσδοκίες ότι το 2021 έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε μια καθοριστική χρονιά, καθώς προωθούνται βασικά φάρμακα για τον HIV και τον καρκίνο του μαστού.

Η αισιοδοξία αυτή φάνηκε και στο ταμπλό, καθώς η Gilead έκλεισε με άνοδο σχεδόν 6% στα 67,05 δολάρια.

Η Morgan Stanley σε σημείωμα αναβάθμισης για την εταιρεία χθες, σημείωσε ότι η επιτυχημένη μελέτη για τον καρκίνο του μαστού, θα μπορούσε να ανοίξει μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Trodelvy της Gilead, ενώ το νέο φάρμακο μακράς δράσης θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την ανάπτυξη της εταιρείας για τη θεραπεία του HIV. Ως εκ τούτου, ο αναλυτής Matthew Harrison προχώρησε σε ανοδική προσαρμογή της τιμής στόχου στα 83 δολάρια.

Η αλήθεια είναι ότι η πρόσφατη ανασκόπηση και παρουσίαση της Gilead κατά τη διάρκεια του 39ου Ετήσιου Συνεδρίου Υγείας της J.P. Morgan ήταν αν μη τι άλλο αξιοπρόσεκτη.

Βλέπετε, παρά το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία που μέσω των εξαγορών της έχει αυτή τη στιγμή μια εντυπωσιακή και πολλά υποσχόμενη γραμμή φαρμάκων, σαν μετοχή σε ένα σύμπαν υπεραποδόσεων, έχει κουράσει τους μετόχους, καθώς πολλές γραμμές φαρμάκων δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αποδώσουν τα «προσδοκώμενα».

Επιπλέον θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα επιτυχημένα Sovaldi / Harvonii / Epclusa ήταν μια από τις γενεσιουργές αιτίες της ταλαιπωρίας των μετόχων, καθώς θεραπεύοντας γρήγορα και αποτελεσματικά τους ασθενείς με HCV, τους «απομάκρυναν» από πελάτες της Gilead.

Τα τριμηνιαία έσοδα από τις γραμμές του HCV μειώθηκαν από έτος σε έτος από ~ 19 δισ. δολάρια το 2015, σε ~ 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 σε ~ 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, <4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 , <3 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2019 και το 2020 αναμένονται περαιτέρω μειωμένα.

Όμως, η ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία της Gilead είναι ότι κατάφερε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών να μετατρέψει τον ιό HIV- ο ιός που προκαλεί τη νόσο AIDS- από μια ασθένεια- δολοφόνο, σε μια χρόνια ασθένεια.

Η Gilead έχει διατηρήσει μια σταθερή αύξηση της γραμμής για τον HIV με την πάροδο των ετών, αντισταθμίζοντας τις απότομες απώλειες από την γραμμή του HCV. Για την ακρίβεια το βασικό franchise της Gilead Sciences παραμένει η γραμμή φαρμάκων για τον HIV η οποία παρά τον ανταγωνισμό, παραμένει η ψυχή της εταιρείας.

Οι θεραπείες HIV δημιούργησαν έσοδα ύψους 16,4 δισ. δολαρίων για το 2019, ενώ εντός του 2021 αναμένεται η υποβολή για έγκριση στο FDA της θεραπείας επόμενης γενιάς, του Lenacapavir, το οποίο θα χρησιμοποιείται τόσο ως θεραπεία όσο και για πρόληψη και αποτελεί μία από τις πρώτες μακροχρόνιες θεραπείες HIV.

Το φάρμακο μακράς δράσης θα μπορεί να χορηγηθεί ως ένεση μόλις δύο φορές το χρόνο ή ως χάπι μία φορά την εβδομάδα.

Η Gilead σχεδιάζει μάλιστα δοκιμές που θα το δοκιμάσουν σε συνδυασμό και με άλλα αντιικά φάρμακα, είτε δικά της είτε άλλης φαρμακοβιομηχανίας, με το νέο φάρμακο islatravir από τη Merck να είναι μια καλή επιλογή σύμφωνα με τον Matthew Harrison.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η προκύπτουσα θεραπεία συνδυασμού φαρμάκων για τον HIV θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική και να φέρει εως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα. Ακόμα κι αν η Gilead θα μοιραστεί τα κέρδη με έναν συνεργάτη, τα περιθώρια παραμένουν σημαντικά.

Όμως τα καλά νέα για τη Gilead δεν σταματούν εδώ, καθώς δεν αναπτύσσει μόνο αντιικά φάρμακα.

Το βαρύ πυροβολικό της ογκολογίας

Από το 2017 έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά την τεχνολογία των CAR-T κυττάρων, μια τεχνολογία που εξασφάλισε ένα νέο κεφάλαιο στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Η εξαγορά  της Kite Pharma  από την  Gilead Sciences ήταν ακριβώς του ίδιου βεληνεκούς με την αντίστοιχη της Pharmasset το 2011. Όπως η εξαγορά της Pharmasset επέτρεψε στην Gilead να έχει την τεράστια κατάκτηση στις αντιικές θεραπείες του HIV και της ηπατίτιδας C, έτσι και η εξαγορά της Kite Pharma το 2017, επέτρεψε στην Gilead να έχει σήμερα τον παρακάτω αγωγό ογκολογίας που σχετίζεται με την κυτταρική θεραπεία.

Έκτοτε έχουν ακολουθήσει πολλές εξαγορές στον τομέα της ογκολογίας και εξαιρετικές συμφωνίες για δικαιώματα συνεργασίας.

Το καθαρό αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών είναι ο δεύτερος αγωγός ογκολογίας, μη κυτταρικής θεραπείας, που έφτασε σε ένα crescendo νωρίτερα αυτό το έτος με την απόκτηση της Immunomedics, μιας εξαγοράς 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την 13η εξαγορά της εταιρείας στον τομέα της ογκολογίας.

Ο στόχος της εξαγοράς ήταν το Trodelvy, το οποίο έλαβε ταχεία έγκριση από την FDA τον Απρίλιο για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού –mTNBC- που έχουν λάβει τουλάχιστον δύο προηγούμενες θεραπείες για μεταστατική νόσο και ταυτόχρονα μελετάται ως μονοθεραπεία και συνδυαστικός παράγοντας για επιπλέον τύπους όγκων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού HR + / HER2, του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και άλλων «στερεών» όγκων.

Η παρακάτω διαφάνεια παρέχει μια «συμπαγή» προβολή του ογκολογικού προγράμματος, παραθέτοντας τις τρεις ογκολογικές θεραπείες που διατίθενται στο εμπόριο.

Η Gilead έχει ορίσει το Trodelvy ως το ακρογωνιαίο λίθο του τομέα της ογκολογίας. Οι προκύπτουσες πωλήσεις θα μπορούσαν να προσθέσουν 1,8 δισ. δολάρια στα ετήσια έσοδα της Gilead.'

Το δυναμικό του είναι σαφώς τεράστιο όπως φαίνεται από την παρακάτω διαφάνεια.

Οι ογκολογικοί αγωγοί που παρουσιάστηκαν χρειάστηκαν χρόνια προσπάθειας και κόστη δισεκατομμυρίων για να τεθούν σε εφαρμογή. Το αν θα καταφέρουν να παράσχουν μια εντυπωσιακή αύξηση εσόδων για τη Gilead μένει να το δούμε.

Αυτό που μπορούμε να ενστερνιστούμε προς το παρόν είναι ότι οι πιθανότητες ν’ αυξήσει τα κέρδη της υπερβαίνουν τις πιθανότητες συρρίκνωσης, καθώς διαθέτει μια σταθερή γραμμή εσόδων από την γραμμή φαρμάκων για τον ΗIV, με τον τομέα της ογκολογίας να είναι έτοιμος να συνεισφέρει δυναμικά στα έσοδα και με αρκετούς επερχόμενους καταλύτες για περαιτέρω ανάπτυξη. (σ.σ: Περισσότερες πληροφορίες για την Gilead μπορείτε να δείτε εδώ).

Η μεταγραφή που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Η Kite ανακοίνωσε χτες ότι ο Francesco Marincola, θα ενταχθεί στην εταιρεία την 1η Φεβρουαρίου ως Αντιπρόεδρος και Παγκόσμιος Επικεφαλής της Έρευνας Κυτταρικής Θεραπείας.

Το αίσθημα που δημιούργησε η συγκεκριμμένη ανακοίνωση στη στήλη ήταν ακριβώς το ίδιο με εκείνο όταν η Μαρτίνα Μερτς ανέλαβε CEO στην Thyssenkrupp.

Ο Δρ Marincola έχει εξαιρετική προϋπηρεσία στην ογκολογία και ισχυρή ερευνητική εμπειρία. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία του ερευνητικού οργανισμού της Kite σε αιματολογικές κακοήθειες και συμπαγείς όγκους δημιουργεί προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των ερευνητικών προσπαθειών στο πεδίο των CAR T κυττάρων.

Ο Δρ. Marincola εντάσσεται στην Kite από την Refuge Biotechnologies, όπου διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Επιστημονικός Λειτουργός, υπεύθυνος για την ανάπτυξη και εφαρμογή της έρευνας και της κλινικής ανάπτυξης στρατηγικών συνθετικής βιολογίας για προϊόντα κυτταρικής θεραπείας και θεραπευτικά προγράμματα βασισμένα στην μέθοδο γονιδιωματικής τροποίησης, γνωστή με το ακρωνύμιο «CRISPR». (σ.σ: διετέλεσε επίσης διακεκριμένος ερευνητής ανοσολογικής ογκολογίας στην AbbVie και επικεφαλής ερευνητής στη Sidra Research στη Ντόχα του Κατάρ).

O λόγος που η στήλη θεωρεί εξαιρετικά κομβικής σημασίας την συγκεκριμμένη μεταγραφή, είναι η εμπειρία του νέου επικεφαλή στην συγκεκριμένη τεχνική της γενετικής μηχανικής, η οποία όπως θα αναλύσουμε αύριο εμφανίζει ασύλληπτες δυνατότητες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2016 η μέθοδος CRISPR πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις. Οι δυνατότητες της συγκεκριμένης μεθόδου για επεμβάσεις στα ανθρώπινα γονίδια, έναντι να αναπρογραμματιστούν και να επανασχεδιαστούν αποτελεί μια πραγματική ανανέωση των βιοτεχνολογικών μας δυνατοτήτων, απέναντι σε μια νόσο που στερεί τη ζωή τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.