ΝΑΤΟ: Χρειάζονται αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας για τα δίκτυα 5G

ΝΑΤΟ: Χρειάζονται αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας για τα δίκτυα 5G

Με το «βλέμμα» στην κινεζική Huawei συνεδρίασαν οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του NATO και προχώρησαν στη θέσπιση πιο αυστηρών προτύπων ασφαλείας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), καθώς σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ εντείνονται οι ανησυχίες των συμμάχων για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συμμετοχή του κολοσσού στην ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Σύμφωνα με τους φόβους των Ευρωπαίων, η τεχνολογία της κινεζικής κρατικής εταιρείας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία, πράγμα που η ίδια διαψεύδει κατηγορηματικά. 

Σε ερώτηση της DW σχετικά με το αν οι κατευθυντήριες γραμμές ρητά ονόμασαν οποιεσδήποτε εταιρείες ή χώρες, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε πως όχι.

«Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δεν αφορούν συγκεκριμένη χώρα ή συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά θεσπίζουν απαιτήσεις τις οποίες όλοι οι σύμμαχοι αναμένεται να εκπληρούν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι κύριος στόχος των αλλαγών ήταν να αντικατοπτρίζει την τεχνολογία που εξελίσσεται: «Είναι αρκετά λεπτομερείς και το τεχνικές, αλλά το κύριο μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι ότι οι παλαιές οδηγίες δεν ασχολούνταν καθόλου με το 5G».