Ν. Καραμούζης: Επιτακτική η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες σε οικονομία και αγορές

Ν. Καραμούζης: Επιτακτική η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες σε οικονομία και αγορές

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και τις αγορές ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης, θέτοντας ως βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος το δυσθεώρητο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Μιλώντας εχθές στην εκπομπή Ρουά Ματ του ΣΚΑΙ, ο κος Καραμούζης, τόνισε ότι για να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα, ο ελέφαντας στο δωμάτιο που λέγεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Αναφερόμενος στο σχέδιο που επεξεργάζονται τράπεζες και κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είπε ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που συζητούνται ωστόσο εκτίμησε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να υπάρξει μία συμφωνία.

«Εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορεί να γεφυρωθούν αρκεί η συμφωνία να αφορά τις ασθενέστερες τάξεις και όχι τους κακοπληρωτές. Το 1/3 όσων έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη έχουν την οικονομική δυνατότητα», σημείωσε. 

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια επιβράβευση για τους συνεπείς δανειολήπτες, υποστήριξε ότι ήδη στις καλές επιχειρήσεις μειώνεται το κόστος χρηματοδότησης ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να γίνει κάτι ανάλογο και στις περιπτώσεις των νοικοκυριών.

«Χρειαζόμαστε ένα εύρωστο και πολύ δυνατό τραπεζικό σύστημα για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε την οικονομία, τους πελάτες, την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε τράπεζες και πρόσβαση στις αγορές. Να έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών για να επιστρέψουν οι καταθέτες. Ανάπτυξη χωρίς ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα δεν είναι εφικτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

«Οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι οι αγορές είναι προβληματισμένες στο κατά πόσον μπορούμε να εξυγιάνουμε τους ισολογισμούς μας χωρίς κεφαλαιακές ενέργειες, ωστόσο η ρευστότητα έχει βελτιωθεί», συμπλήρωσε.