Ν. Χριστοδουλίδης: Ενδιαφέρον ENI - TOTAL και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ

Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 12:43
-A +A
Ν. Χριστοδουλίδης: Ενδιαφέρον ENI - TOTAL και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ

Μιλώντας στον ρ/σ του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τον εντοπισμό ποσότητας φυσικού αερίου μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, ο κ Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη «να μείνουμε προσγειωμένοι και να μην προχωρούμε σε μεγάλες δηλώσεις, ειδικότερα σε σχέση με την οικονομική πτυχή αυτού του αποτελέσματος».

Παράλληλα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι «συζητείται ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης για να δημιουργηθεί ένα ταμείο υδρογονανθράκων, που θα ασχολείται με τα όποια οικονομικά έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και αυτά κατά κύριο λόγο, όταν έλθουν, θα αφορούν επενδύσεις και πολύ περισσότερο επενδύσεις για τις μελλοντικές γενιές».

«Πολύ καλή η ποιότητα του κοιτάσματος και υψηλές οι προοπτικές αξιοποίησής του»

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι η ExoonMobil, βάσει του συμβολαίου που έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει εντός 30 ημερών να ενημερώσει αν θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση και -αν ναι- τότε θα πρέπει να το πράξει εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

«Οι εκτιμήσεις μας, στη βάση πάντα της ενημέρωσης που έχουμε, είναι ότι ενδεχομένως να χρειαστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση και ενδεχομένως να δώσει και κάποια καλύτερα αποτελέσματα από τις εκτιμήσεις που ακούσαμε εχθές», είπε, παρατηρώντας ότι «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν και "κλειδώνουν" την Exxon έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς».

«Ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ»

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η εξέλιξη στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε: «Έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό που αφορά και την εταιρεία, υπάρχει ένα ενισχυμένο ενδιαφέρον που μας κοινοποιήθηκε και χθες μετά τα αποτελέσματα, γενικότερα και για άλλα τεμάχια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και με τη γαλλική Total και την ιταλική Εni για κάποια άλλα τεμάχια στην στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, έτσι ώστε να προχωρήσει ο ενεργειακός μας σχεδιασμός».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική δημιουργίας τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου διευκρίνισε: «Σίγουρα χρειάζονται κι άλλα κοιτάσματα, σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ό,τι καλύτερο για εμάς, αυτός είναι ο στόχος μας εξάλλου, να πετύχουμε να υπάρχουν τέτοιες ποσότητες, που να επιτρέπουν τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρου. Αλλά ο στόχος δεν είναι μόνο να χτίσεις έναν τερματικό, αλλά να είναι βιώσιμος σε βάθος χρόνου». 

«Δεν θα εμπλακούμε σε παιχνίδι δημόσιων δηλώσεων με την Τουρκία»

Σχετικά με την πιθανή αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας μετά της ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τόνισε: «Είναι σημαντικό ότι αυτή η γεώτρηση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει η όποια παρεμπόδιση από πλευράς Τουρκίας και για εμάς είναι πολύ σημαντικό δεδομένο, λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη εμπειρία που είχαμε με την προσπάθεια της ιταλικής Eni να προχωρήσει σε γεώτρηση, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό λόγω της παράνομης αντίδρασης από πλευράς Τουρκίας».

«Όποια και αν είναι η αντίδραση της Τουρκίας», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι και ειδικότερα μέσα από δημόσιες δηλώσεις να απαντήσουμε στην όποια τουρκική προσέγγιση».

«Η παρουσία τόσων ενεργειακών κολοσσών στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι η καλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης για τις ενεργειακές προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας. [...] Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι δημόσιων δηλώσεων ή αντιπαραθέσεων που στην ουσία θα δημιουργεί και μια εικόνα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ή μια προσπάθεια "γκριζοποίησης" των όποιων ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το προσχέδιο για τον East Med»

Σχετικά με τον προγραμματισμό για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε: «Υπάρχει μια σημαντική πρόσφατη εξέλιξη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, όσον αφορά τον αγωγό East Med. Ήταν μία προϋπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτη- μέλη της ΕΕ, άρα το προσχέδιο της διακρατικής συμφωνίας είχε αποσταλεί στην Επιτροπή για παρατηρήσεις και σχόλια, έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος, άρα έχουμε προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο και είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων».

«Εμείς», συνέχισε ο υπουργός, «δεν αποκλείουμε καμιά επιλογή, εκείνο που έχει σημασία για την υλοποίηση της όποιας επιλογής είναι οι διαθέσιμες ποσότητες κι εκεί είναι που επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή, όπως και τα άλλα κράτη, στο να γίνουν γεωτρήσεις, για να έχουμε μία συνολική εικόνα για τα διαθέσιμα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου και στη βάση πραγματικών δεδομένων να δούμε όλες τις επιλογές που είναι στη διάθεσή μας».

Φωτογραφία: Intimenews.gr

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα