Mytilineos: Εξετάζει διεθνή συνεργασία στα υπεράκτια αιολικά

Mytilineos: Εξετάζει διεθνή συνεργασία στα υπεράκτια αιολικά

Συνεργασία με ξένη εταιρεία στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα η Mytilineos, όπως αποκάλυψε γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή κατά τη διάρκεια του Delphi Economic Forum.

Επανέλαβε μάλιστα την πρότασή του, την οποία συμμερίζονται και άλλοι μεγάλοι ενεργειακοί «παίκτες», μέχρι η πολιτεία να δημιουργήσει το τελικό θεσμικό πλαίσιο της νέας αγοράς των offshore πάρκων, να υπάρξει μεταβατικό πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες όπως η Mytilineos να δρομολογήσουν τα πρώτα έργα στην κατηγορία.

Σε επίπεδο στόχων η εταιρεία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη 300 MW αιολικών καθώς επίσης θα αναπτύξει το χαρτοφυλόκιο των συνολικά 1.500 MW που έχει εξαγοράσει από την Εγνατία και των οποίων η κατασκευή θα αρχίσει να ολοκληρώνεται εντός του 2022.

Ο κ. Μπενρουμπή τόνισε επίσης ότι εταιρεία θα αναπτύξει επιπλέον 20 projects αποθήκευσης των 50 MW έκαστο. «Τα έργα που υλοποιούμε δίνουν σταθερότητα στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας», τόνισε.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπενρουμπή επεσήμανε πως μέχρι σήμερα οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις ΑΠΕ έχουν επιτευχθεί και μάλιστα σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών άνθρακα. Όμως, όπως υπογράμμισε, τα πράγματα αλλάζουν και μιλάμε για τιμή 52 ευρώ τον τόνο, ενώ θα υπάρξουν εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο. Ειδικότερα το ηλεκτρικό μείγμα θα αλλάξει την επόμενη δεκαετία, ενώ το υδρογόνο, η αποθήκευση ενέργειας και τα αιολικά πάρκα θα πρωτοστατήσουν.

Από τη μεριά του ο Ανδρέας Διαμαντόπουλος, Head of Energy Sector της Copelouzos σημείωσε πως το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας καλύπτει όλο το φάσμα από το φυσικό αέριο, το υδρογόνο, τις μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ό,τι αφορά στο project στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε πως έλαβε η εταιρεία περιβαλλοντική αδειοδότηση, βελτιστοποιεί τη μονάδα με βάση τις υφιστάμενες τεχνολογίες και μέσα στο καλοκαίρι θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση. 

Ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος ανέφερε πως η χώρα κινείται στο σωστό δρόμος σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης και πως υπάρχει ευθυγράμμιση αγοράς, πολιτικής βούλησης και τραπεζικού συστήματος προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης της πράσινης μετάβασης.

Τέλος, ο Θανάσης Δαγούμας, πρόεδρος της ΡΑΕ, εκτίμησε πως η χώρα θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την απολιγνιτοποίηση και στάθηκε στο γεγονός πως ήδη υπάρχει σωρεία αιτήσεων αδειοδοτήσεων για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, κάτι που όπως είπε, σημαίνει πως υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.