Morgan Stanley: Το «lockdown 2» φέρνει βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη

Morgan Stanley: Το «lockdown 2» φέρνει βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη

Συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και αδύναμο ξεκίνημα στο 2021 προβλέπει η Morgan Stanley για την Ευρωζώνη, στον απόηχο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσαν Γαλλία και Γερμανία και της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η αμερικανική τράπεζα αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της και πλέον βλέπει ύφεση 0,1% στο δ’ τρίμηνο του 2020 και ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι οι πρώτοι μήνες του 2021 θα είναι δύσκολοι καθώς θα γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις των lockdown., ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα σε κάποιες ή χώρες ή ακόμα και να ενισχυθούν στους επόμενους μήνες.

«Αναμένουμε περαιτέρω στήριξη των οικονομιών τόσο σε εθνικό επίπεδο, όπως ανακοίνωσε η Γαλλία και η Γερμανία αλλά και από την ΕΚΤ, η οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο», σημειώνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley.

Επισημαίνει δε, ότι η Γερμανία, η χώρα που χτυπήθηκε λιγότερο από το πρώτο κύμα της πανδημίας ανακοίνωσε το κλείσιμο της εστίασης και των εστιατορίων και για μία ακόμη φορά αναμένεται να επηρεαστεί λιγότερο από άλλες οικονομίες. Η γερμανική κυβέρνηση θα αποζημιώσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται με το 70%-75% του χαμένου τζίρου του Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο, ένα μέτρο που κοστολογείται στα 8-10 δις. ευρώ.

Για τη Γαλλία, η Morgan Stanley τονίζει ότι γίνεται ήδη αισθητός ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί πριν τη χθεσινή ανακοίνωση του εθνικού lockdown, κάτι που φαίνεται στη μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων. Η γαλλική οικονομία θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα παρά το γεγονός ότι τα σχολεία και αρκετές δουλειές θα συνεχίσουν να λειτουργούν.