Moody's: Οι καταθέσεις στην Ελλάδα επιστρέφουν στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Moody's: Οι καταθέσεις στην Ελλάδα επιστρέφουν στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Στην ευρωπαϊκή κανονικότητα επιστρέφουν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, μετά την περιπέτεια με τα capital controls, καθώς η Moody’ s προχώρησε στην αναβάθμιση του ανώτατου ορίου δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε «Baa1» από «Β1» προηγουμένως.

Σε… απλά ελληνικά, η Moody’ s επαναφέρει τα ίδια κριτήρια για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς μέχρι χθες η Ελλάδα αποτελούσε μοναδική εξαίρεση εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 και διήρκεσαν έως το 2019.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αντανακλά τη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία και στην ουσία δείχνει ότι ο εγχώριος τραπεζι9κός κλάδος ξεπερνά τα «απόνερα» των capital controls.

«Η απόφαση της Moody’ s να αναβαθμίσει το ανώτατο όριο δυνητικής διαβάθμισης των καταθέσεων σε ξένο και εγχώριο νόμισμα αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος να χρειαστεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να αποτρέψει τις εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πλήρης κατάργηση των capital controls έλαβε χώρα την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και έκτοτε οι καταθέσεων των πολιτών έχουν επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα, ενισχυόμενες κατά 4,1% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2020, σημειώνει η Moody’ s.