ΜLS: «Βροχή» αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων από εταιρείες που επένδυσαν σε ομόλογα της εταιρείας

ΜLS: «Βροχή» αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων από εταιρείες που επένδυσαν σε ομόλογα της εταιρείας

Όταν ιδρύθηκε η MLS η χώρα μας απέκτησε μία εταιρεία πρότυπο, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των -τότε- τεχνολογικών εξελίξεων. Σε μία ανταγωνιστική αγορά η ελληνική εταιρεία παρουσίασε καινοτόμα προϊόντα που κέρδισαν τους καταναλωτές, ενώ σταδιακά η εταιρεία μετεξελίσσονταν καθώς επεκτείνονταν και στο εξωτερικό. Ωστόσο, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Πλέον η εταιρεία αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της αγοράς, η οποία αθετεί τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά στην πληρωμή κουπονιών ομολόγων, δεν ανακοινώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων και υπάρχουν υποψίες για «φουσκωμένους» ισολογισμούς σε επίπεδο άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Η νέα πραγματικότητα για τη MLS, η οποία παγιώνεται συν τω χρόνω, είναι ζοφερή. Δεν είναι μόνο οι πιέσεις που δέχεται η εταιρεία από προμηθευτές και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά η αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά στις πληρωμές κουπονιών έχει δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά.

Η εταιρεία πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπη με ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η κυπριακή εταιρεία Leftwich, τα οποία όμως απορρίφθηκαν. Όπως σημειώνουν όμως νομικοί κύκλοι στο Liberal Markets «αυτό δε συνεπάγεται και παύση των διεκδικήσεων της εταιρείας. Τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν την έννοια του κατεπείγοντος και κρίθηκε από το δικαστήριο πως δεν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη για την οποία πρέπει να προστατευθεί ο πιστωτής. Στην τακτική δικαιοσύνη όμως αυτές οι αγωγές συνήθως κερδίζονται. Σίγουρα αποτελεί μια ανάσα η απόφαση για τη MLS, χωρίς όμως να σημαίνει και το τέλος των δικαστικών περιπετειών της».

Εκτός, όμω,ς από την κυπριακή εταιρεία υπάρχει και η CNL Capital. H εισηγμένη αναμένει μέσα στο έτος την απόφαση για την αγωγή που έχει καταθέσει κατά της MLS, διεκδικώντας οφειλή 600 χιλ. ευρώ πλέον τόκων και εξόδων για τη χρηματοδότηση που είχε προσφέρει στην MLS. Σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει είχε πετύχει τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ενώ είχε πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής, με μέρος των απαιτήσεών της να έχουν ήδη εισπραχθεί.

Στα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί η στάση αναμονής που τηρεί η Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, ώστε όταν δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για προηγούμενες χρήσεις να προσφύγει μερίδα Ελλήνων επενδυτών κατά της εταιρείας και προσωπικά κατά του Ιωάννη Καματάκη, με ενδεχόμενες μηνύσεις για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες να μην αποκλείονται.

Η εταιρεία στο παρελθόν έχε διαρρεύσει πως υπάρχει επενδυτής που θα ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και τη ρευστότητά της, μάλλον σε μία προσπάθεια να καθυσηχάσει τους ομολογιούχους και τις εταιρείες που έχουν έκθεση σε αυτήν. Οι προσπάθειες να εκπέμψει η εταιρεία μήνυμα «σωτηρίας» εντοπίζονται πλέον στην έγκριση χρηματοδότησης από το σχέδιο Γιούνκερ. Η MLS ανακοίνωσε ότι επικαιροποίησε το επιχειρηματικό της σχέδιο με στόχο να πάρει 17 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε έργο για έρευνα και ανάπτυξη. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου 14, 5 εκατ.ευρώ και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της αναζητά επιπλέον 17 εκατ.ευρώ.

Το βασικό συμπέρασμα είναι πως ο χρόνος για τη διάσωση της εταιρεία αδειάζει επικίνδυνα και φέτος θα ξεκαθαρίσει αν μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενο σωτηρίας της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας ή θα οδηγηθεί και τυπικά στα βράχια. Με το δεύτερο ενδεχόμενο να φαντάζει πιο πιθανό, χωρίς βέβαια να αποκλείονται εκπλήξεις.