Μηνύματα αναβάθμισης της Ελλάδας μέσω Ουάσινγκτον

Μηνύματα αναβάθμισης της Ελλάδας μέσω Ουάσινγκτον

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τα πιο ουσιαστικά μηνύματα της τελευταίας δεκαετίας φτάνουν στην ελληνική κυβέρνηση από την επενδυτική κοινότητα με τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό, το Ελληνικό και το project «Ηρακλής» να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, την ώρα που η έντονη κινητικότητα στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων… αναγκάζει τους οίκους αξιολόγησης – αλλά και το ΔΝΤ – να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα.

Παραδοσιακά τα ταξίδια των ελληνικών κυβερνητικών αντιπροσωπειών στις ΗΠΑ συνοδεύονται από βαρύγδουπους τίτλους για τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και μακρόπνοα σχέδια που προδηλώνουν μεγάλες κεφαλαιακές εισροές στη χώρα. Και αυτό γιατί πάντα η Ελλάδα χρειαζόταν επενδύσεις και πάντα ο αμερικανικός παράγοντας είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, αφενός γιατί αποτελεί παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και αφετέρου γιατί η… αμερικανική βοήθεια ακόμη και μέσω κεφαλαίων «πουλάει».

Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν υπήρχε. Σε όλες ανεξαιρέτως τις συναντήσεις κυβερνητικών – ή ακόμα και επιχειρηματικών - στελεχών σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Νέα Υόρκη ή Ουάσινγκτον, οι εκπρόσωποι των επενδυτών στην ουσία δεν είχαν καμία διάθεση να ασχοληθούν με το ελληνικό story. Επαφές γίνονταν, οι επενδυτές ρωτούσαν για τις προοπτικές ανάπτυξης αλλά η όλη κουβέντα γινόταν στο πλαίσιο μίας distressed κατάστασης. Η Ελλάδα, με άλλα λόγια, ήταν μία προβληματική οικονομία σε όλα τα επίπεδα.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, κάτι που έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιώργος Ζαββός που βρίσκονται από προχθές το βράδυ έως την Κυριακή στις ΗΠΑ, με αφορμή τη Σύνοδο του ΔΝΤ. Όχι, οι επενδυτές δεν αντιμετωπίζουν ξαφνικά την Ελλάδα ως τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία αλλά η χώρα μπαίνει στα ραντάρ μεγάλων και μακροπρόθεσμων κεφαλαίων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 12 χρόνια.

Κι αν οι διαθέσεις των επενδυτών στο πρόσφατο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ήταν περισσότερο αναγνωριστικές, αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ήταν νέα και οι τράπεζες δεν είχαν κάτι χειροπιαστό να παρουσιάσουν εκτός από μεμονωμένα σχέδια. Αυτό που άλλαξε από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι τρέχει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Αφού συμφώνησε με την Κομισιόν για το project μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 30 δισ. ευρώ με αξιοποίηση κρατικών εγγυήσεων, ολοκλήρωσε τον πιο γρήγορο και αναπτυξιακό προϋπολογισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζουν ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός, στις συναντήσεις που ήδη πραγματοποίησαν με στελέχη της BlackRock και της Deutsche Bank. Τα 6,8 τρισ. δολάρια που διαχειρίζεται ο παγκόσμιος κολοσσός BlackRock προκαλούν ίλιγγο και το γεγονός ότι τέτοιοι επενδυτές ενδιαφέρονται για το σχέδιο της κυβέρνησης και χαρακτηρίζουν «καταλύτη» τον Ηρακλή για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας λέει πολλά.

Σήμερα και αύριο, το οικονομικό επιτελείο θα έχει συναντήσεις με τους οίκους αξιολόγησης DBRS και Moody's και τις επενδυτικές τράπεζες JPMorgan, BNP Paribas, Morgan Stanley και HSBC, καθώς και με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός οίκος DBRS έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση για την Ελλάδα την 1η Νοεμβρίου και αν μας αναβαθμίσει θα είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την πορεία της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα από τη στιγμή που διατηρεί «θετικό» outlook – το οποίο δεν προμηνύει αναβάθμιση – ενώ ο οίκος διαθέτει ίδια αξιολόγηση για την Ελλάδα με την Fitch. Την ίδια ώρα, η Moody' s σπεύδει να χαρακτηρίσει θετική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών τον Ηρακλή, ενισχύοντας την αισιοδοξία ακόμη και για έκτακτη αναβάθμιση τους επόμενους μήνες.

Το… made in USA ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία και κυρίως το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος ανεβάζει επιτέλους ταχύτητα μετά από 4 πολύ δύσκολα χρόνια κατά τα οποία υπήρξε βασανιστική στασιμότητα αυξάνει τις προοπτικές αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου σε «επενδυτική βαθμίδα» μέσα στο 2020.